Vaistų prievaizdė priversta slėptis

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) viršininkė po kratų ir apklausos vakar neatvyko į darbą. Kur ji, nežinojo nei prokuratūra, nei Sveikatos apsaugos ministerija.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai, tiriantys VVKT viršininkės 61 metų Aurelijos Kulčickienės-Gutienės veiklą, vakar visą dieną ir toliau darė kratas, rinko dokumentus Vilniuje ir kituose šalies miestuose.

Įtarimų daugės.
A.Kulčickienei-Gutienei įtarimai piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi siekiant asmeninės naudos buvo pateikti užvakar. Tą pačią dieną jos darbovietėje ir namuose buvo atliktos kratos, o Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) ir keliose vaistais prekiaujančiose bendrovėse – dokumentų poėmiai. Po apklausos VVKT viršininkė buvo paleista. Jai skirta kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti. Vakar pareigūnai kreipėsi į teismą dėl A.Kulčickienės-Gutienės nušalinimo nuo pareigų, tačiau net pasibaigus darbo dienai teismo sprendimo vis dar buvo laukiama.

Paaiškėjo, kad SAM pateikė ne visus reikalingus dokumentus, todėl STT agentai nuo pat ryto vėl darbavosi ministerijoje. Kratos ir dokumentų poėmiai truko iki pat vakaro. Pareigūnai lankėsi ne tik ministerijoje, bet ir keliose farmacijos kompanijose bei valstybinėse įstaigose, susijusiose su VVKT.

LŽ duomenimis, A.Kulčickienei-Gutienei įtarimai pateikti pagal du nusikalstamų veikų epizodus (byloje šiuo metu yra keturi epizodai -aut.). Pasak STT Vilniaus valdybos viršininko Vaido Skirmanto, šiuo metu įtarimai tarnautojai pateikti pagal sąlyginai „švelnius epizodus”. Jam antrino ir Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Irmantas Mikelionis, vakar LŽ teigęs, kad epizodų daugės, be to, gali būti pateikta naujų įtarimų.

Su blake nieko bendra?

Pareigūnai nenorėjo įvardyti bendrovių, kuriose buvo atliekami dokumentų poėmiai, mat neatmetama galimybė, kad ne visos jos turėjo įtartinų reikalų su VVKT. „Visą dieną farmacijos kompanijų advokatai skambina – rūpinasi savo klientų reputacija”, – sakė I.Mikelionis.

Prokuroras neatskleidė, ar neseniai sveikatos apsaugos ministro Rimvydo Turčinsko pasitarimų kambaryje Ryšių reguliavimo tarnybos aptikta STT pasiklausymo įranga susijusi su šia byla: „Jei ir žinočiau, negalėčiau komentuoti.” Blakės tema nenorėjo kalbėti ir SAM sekretorius Haroldas Baubinas. „Mano asmeniniai samprotavimai niekam neįdomūs”, – pareiškė jis.

Darbe nepasirodė

Pasak H.Baubino, ministerijos atstovai vakar nežinojo, kur yra A.Kulčickienė-Gutienė. To pasakyti negalėjo ir I.Mikelionis. „Ji dar nenušalinta nuo pareigų. Šiandien turėjo dirbti”, – kalbėjo prokuroras. Vakar VVKT viršininkės darbe nebuvo. Tai LŽ patvirtino VVKT raštinės vedėja Virginija Žurauskaitė.

SAM sekretorius H.Baubinas aiškino, kad nuo pernai birželio VVKT dirbančios A.Kulčickienės-Gutienės veikla įtarimų nekėlė. Paklaustas, ar skiriama į postą moteris nebuvo proteguojama ministro R.Turčinsko (jis kartu su A.Kulčickiene-Gutiene kartu dirbo Marijampolėje – aut.) sekretorius sakė, kad moteris šį postą gavo nugalėjusi konkurse.

Pagrindinė VVKT užduotis – saugoti žmonių sveikatą vertinant vaistų kokybę, saugumą ir veiksmingumą bei kontroliuojant rinką. Be to, ji kontroliuoja vaistų gamintojų, didmeninio platinimo įmonių ir vaistinių veiklą.

Ministro aplinkos žmogus?

A.Kulčickienė-Gutienė į VVKT atėjo dirbti iš Marijampolės apskrities ligoninės, kuriai prieš tapdamas Seimo nariu vadovavo R.Turčinskas. Čia ji penkerius metus vadovavo vaistinei. Dirbti į Marijampolę moteris atvyko 2002 metais iš Jonavos.

Kaip LŽ pasakojo kai kurie Marijampolės ligoninės medikai, kategoriškai nesutikę, kad būtų skelbiamos jų pavardės, A.Kulčickienė-Gutienė buvo R.Turčinsko aplinkos žmogus, neišsiskyręs iš kitų specialistų nei organizaciniais, nei kokiais nors kitais gebėjimais. Jie neslėpė, kad iš vaistinės vedėjos teko išgirsti ir aštresnį žodį. Medikai tikino, jau tuomet atkreipę dėmesį į gana glaudžius A.Kulčickienės-Gutienės ryšius su kai kurių vaistus tiekiančių firmų atstovais.

Tačiau kiti gydytojai teigė priešingai – su visais A.Kulčickienė-Gutienė esą buvo maloni, o tai, kad tuo metu ligoninėje kildavo problemų dėl kai kurių vaistų, lėmė milijoninės gydymo įstaigos skolos. „Negalime pasakyti apie ją nė vieno blogo žodžio. Nei kaip apie žmogų, nei kaip apie farmacininkę,” – aiškino kai kurie Marijampolės medikai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.