Naujus automobilius graibstys neilgai

Daugelyje šalių sumažėjęs naujų automobilių pardavimas veikiausiai netruks pasiekti ir Lietuvą. Ekspertai prognozuoja, kad ryškesnio pardavimo nuosmukio realu tikėtis jau kitų metų pradžioje.

Didėjanti infliacija ir ekonomikos krizės šmėkla Lietuvoje dar nenuslopino noro pirkti naujus automobilius. Pagal tokių mašinų įsigijimo skaičių mūsų šalis jau pralenkė Latviją ir lipa ant kulnų estams. Tuo metu Jungtinėse Amerikos Valstijose ir kai kuriose Europos valstybėse jaučiamas naujų automobilių pardavimo sąstingis. Maža to, bandydami susigrąžinti klientus naujų automobilių pardavėjai kitose Europos šalyse vilioja potencialius klientus įvairiomis akcijomis ir nemenkomis nuolaidomis. Šis rinkodaros žaidimas – tai vienas faktų, kad pardavėjams atėjo ne patys geriausi laikai.

Rekordinis mėnuo – balandis

Lietuvoje naujas mašinas perkantiems žmonėms ekonominės padėties pablogėjimo grėsmė – nė motais. Šiemet naujų automobilių parduodama daugiau, nei tikėtasi anksčiau, o štai Estijoje ir Latvijoje prekybos apimtis, sulėtėjus ekonomikos augimui, gerokai smuko.

Balandį Lietuvoje įregistruota beveik 3 tūkst. naujų automobilių. Tai geriausias mėnesio rezultatas šiais metais. Pernai tuo pačiu laikotarpiu šalyje buvo įregistruota apie 1,9 tūkst. naujų automobilių. Taigi rinkos augimas, palyginti su pernykščiu balandžiu, siekia 55 procentus.

Bendrovės „DataCenter” duomenimis, Lietuva vienintelė tarp Baltijos valstybių išlaiko spartų naujų automobilių rinkos augimo tempą.

Pardavimas mažės kitąmet

Automobiliais prekiaujančių įmonių „Autobrava” ir „Krasta Auto” direktorės Astos Bagdonavičienės teigimu, šiais metais mūsų šalyje iš tiesų nuperkama ne ką mažiau nei anksčiau naujų lengvųjų transporto priemonių. Tačiau ji neatmeta galimybės, jog toks augimas po truputį pradės lėtėti. „Lietuvoje naujų automobilių rinka dar tik formuojasi. Prieš keletą metų prasidėjęs pirkimo vajus nesibaigia iki šiol, nors kitąmet, manyčiau, tokio didelio augimo tikėtis neverta. Čia panašiai kaip statybų sektoriuje – rinka stabilizuosis, o pardavimas taps konservatyvesnis”, – LŽ aiškino A.Bagdonavičienė. Moteris pažymėjo, kad pastaruoju metu pirkėjai renkasi ekonomiškesnius, mažiau degalų reikalaujančius automobilius. Tokia pat tendencija pastebima JAV ir kai kuriose Europos šalyse.

Lietuvos autoverslininkų asociacijos generalinis direktorius Lukas Vosylius irgi pripažįsta, kad naujų automobilių pardavimas artimiausiu metu gali gerokai smukti. Tai jau vyksta Latvijoje ir Estijoje, todėl ši banga netruks atsiristi ir į Lietuvą. „Rekordinis naujų transporto priemonių pardavimas gali sumažėti jau šių metų pabaigoje, nors realiausia, kad nuosmukio banga mus pasieks kitąmet. Tam įtakos turės keletas veiksnių. Pagrindiniai jų – didėjanti infliacija ir mažėjanti žmonių perkamoji galia”, – LŽ sakė asociacijos vadovas L.Vosylius.

Nuosmukis JAV ir Europoje

Didžioji Britanija ir Italija – dvi šalys, kuriose pirmąjį šių metų pusmetį naujų automobilių pardavimas smuko labiausiai. Tiesa, ši rinka toliau sėkmingai plečiasi Vokietijoje ir Prancūzijoje, o didžiausias prieaugis kol kas užfiksuotas Rumunijoje.

JAV irgi negali pasidžiaugti naujų automobilių pardavimu. Jis šių metų pradžioje sumažėjo 6,3 procento. Lėtėjant Amerikos ekonomikos augimui blogiausiai šių metų žiemos mėnesius baigė vadinamasis Detroito trejetukas – automobilių pramonės gigantai „Chrysler LLC”, „General Motors” ir „Ford”. Be to, sumažėjo ir kompanijos „Toyota” pardavimas, o tai JAV rinkai gana nebūdinga.

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad dalis Vakarų Europoje gyvenančių vairuotojų vietoj didelių sedanų dažniau ėmė rinktis mažas ir ekonomiškas mašinas. Statistika taip pat rodo, jog pastaruoju metu Vakarų šalyse smarkiai smuko didelių automobilių pardavimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Naujus automobilius graibstys neilgai"

  1. tulas

    lietuviui „C” klases masina – izeidimas.badausim,vogsim, bet AUDI 100 vairuosim 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.