Po premjero skambučio NBA sukruto

Trečiadienį įvyko šalies ministro pirmininko Gedimino Kirkilo pokalbis telefonu su NBA komisaru Deividu Šternu. O kitą dieną Lietuvos krepšinio federacija (LKF) gavo visus reikiamus dokumentus dėl Žydrūno Ilgausko galimybės vasarą žaisti Lietuvos rinktinėje.

Trečiadienio pavakarę įvykusio premjero ir NBA vadovo pokalbio pagrindinė tema buvo Klivlendo „Cavaliers” vidurio puolėjo Ž.Ilgausko galimybė vasarą žaisti Lietuvos rinktinėje.

D.Šternas pažadėjo.
Pasak oficialios LKF svetainės, NBA lygos vadovas pozityviai vertina situaciją. Per pokalbį jis patikino G.Kirkilą padarysiąs viską, kad Ž.Ilgauskas žaistų Pekino olimpiadoje. D.Šternas puikiai žino vidurio puolėjo iš Lietuvos sveikatos istoriją ir tai, kad pastaruosius šešis sezonus jis neturėjo sveikatos problemų.

NBA komisaras pabrėžė, jog svarbiausia – tinkamai parengti Ž.Ilgausko sveikatos draudimo polisą. D.Šternas pažadėjo suderinti draudimo sutarties tekstą su Ž.Ilgauską drausti turėsiančia Londono bendrove „Loyd”.

221 cm ūgio vidurio puolėjas yra pareiškęs norą atstovauti Lietuvai Pekino žaidynėse, tačiau kilo problemų dėl jo sveikatos draudimo.

Sulaukė trūkstamos informacijos

„Premjero skambutis labai padėjo, – vakar LŽ sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. – Šiandien (ketvirtadienį – aut. past.) gavome šūsnį informacijos, kurios ilgai laukėme.”

Pasak jo, informacijos iš NBA sulaukta daug – dėl išimčių formuluočių, dėl Ž.Ilgausko įsipareigojimų klubui.

„Visa tai labai paspartins draudimo poliso formavimą,” – neabejoja M.Balčiūnas.

Išanalizavus gautus dokumentus iki antradienio turėtų paaiškėti galutinė draudimo suma. „Jei suma mums įperkama, iškart siunčiame informaciją NBA, „Cavaliers” klubui, FIBA pasauliui. Ir tada sprendimas jau ranka pasiekiamas”, – optimistiškai kalbėjo generalinis sekretorius.

Spėlioti galimos draudimo sumos M.Balčiūnas nesiryžo: „Draudikams esame pranešę mūsų galimybes – 3 milijonai litų – ir jie į tai atsižvelgia.”

Vėl darbuosis medikai

Pasak M.Balčiūno, pasirengimas Pekino olimpinėms žaidynėms vyks panašiai, kaip rengtasi praėjusių metų Europos krepšinio čempionatui.

„Kaip tik šiandien su Kauno klinikų vadovais Federacija pasirašo sutartį, – sakė LKF generalinis sekretorius. – Medikai žaidėjus prieš birželio 20 dieną prasidėsiančią rinktinės stovyklą nuodugniai patikrins. Galiu pasakyti, kad analogiškas pernykštis patikrinimas mus išgelbėjo nuo Kazanės „Uniks” vadovų spekuliacijų.”

Praėjusį sezoną Rusijoje Darjušas Lavrinovičius negalėjo pradėti rungtyniauti dėl nugaros traumos, o „Uniks” vadovai pareiškė, jog trauma susijusi su krepšininko dalyvavimu 2007 m. rinktinės vasaros stovyklose ir Europos čempionate Ispanijoje.

Tačiau LKF gavo atsakymą iš draudimo bendrovės „Schwegler Assiciated”, kurioje buvo apdrausti dauguma rinktinės žaidėjų, kad nugaros trauma yra didelių krūvių, kuriuos Darjušas patyrė 2006-2007 m. sezoną, pasekmė. Remiantis pridėtais gydytojo Rimtauto Gudo, tyrusio žaidėjus prieš jiems pradedant sportuoti rinktinėje, duomenimis, krepšininkas dar prieš vasaros stovyklą skundėsi nuolatiniais nugaros skausmais, o atlikti tyrimai parodė tam tikrus pakitimus.

Išlenda naujos problemos

M.Balčiūnas dar negalėjo pasakyti, kurie žaidėjai prisidės prie rinktinės nuo pirmos stovyklos dienos. Nemažai rinktinės kandidatų gydosi ar sveiksta po traumų, kiti dar tebeturi sveikatos problemų: D.Lavrinovičius, Arvydas Macijauskas, Rimantas Kaukėnas.

Dėl traumos tikriausiai ir šiemet nepavyks pasinaudoti kvietimu į rinktinės stovyklą 23 metų Vilniaus „Lietuvos ryto” žaidėjui Artūrui Jomantui. Dėl paūmėjusių peties skausmų krepšininkui gali prireikti operacijos.

Be to, Sienos „Montepaschi” klubas nenori išleisti į rinktinę lyderio R.Kaukėno, kuris dėl plyšusių kairiojo kelio raiščių nerungtyniavo penkis mėnesius.

„Nesiryžtu komentuoti, kas kada prisidės prie rinktinės, – sakė vienas rinktinės vadovų. – Pirmiausia reikia, kad į Lietuvą grįžtų rinktinės strategas Ramūnas Butautas. Kai prisidės ir antrasis treneris Rimas Kurtinaitis, tuomet iš naujo peržiūrėsime kandidatų sąrašą ir galutinai pasakysime, kas kada prisidės, nes dabar į dienos šviesą išlenda vis naujų netikėtumų. Mes pasiliekame teisę kandidatų sąrašą papildyti, kad būtų sudarytos dvi geros komandos.”

O Italijos čempiono „Montepaschi” klubo negatyvią poziciją dėl R.Kaukėno žaidimo rinktinėje M.Balčiūnas komentuoja ramiai.

„Mes nepanikuojame. Kol kas viskas suprantama – Rimantas žaidžia, reikia jį stebėti, nes trauma gali atsinaujinti, – teigia LKF generalinis sekretorius. – Baigsis sezonas, žaidėjas išsitirs ir tada galutinai paaiškės situacija. Mes nuolatos palaikome ryšį su Sienos klubo medikais. Jie labai gerbia mūsų rinktinės gydytoją Gudą, per jį su italais ir bendraujame. Aišku, mums tai papildomas galvos skausmas, bet matome realius sprendimo būdus.”

Paaiškėjo tvarkaraštis

Šią savaitę olimpinio vyrų krepšinio turnyrų tvarkaraštis. A grupėje rungtyniausiantys Lietuvos krepšininkai pirmąsias rungtynes Pekine žais rugpjūčio 10 dieną su Argentina. 12 dieną mūsiškių varžovai bus Irano krepšininkai, 14 d. – Europos čempionai rusai, 16 dieną – iš papildomo atrankos turnyro patekusi komanda, o grupės varžybas baigs 18 dieną dvikova su Australija.

B grupę sudarys Angola, Kinija, Ispanija, JAV bei dvi olimpinio atrankos turnyro prizininkės.

Ketvirtfinaliai vyks rugpjūčio 20 d., pusfinaliai – 22 d., o finalas ir kova dėl trečiosios vietos – rugpjūčio 24 d.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.