Nauji pasai – ir emigrantams vilioti

Tikimasi, kad nauji lietuviški pasai, kurių gamyba perkeliama į Lietuvą, bus ne tik sunkiai padirbami, bet ir padės grąžinti į tėvynę emigrantus.

Lenkijos įmonės „Polska Wytwornia Papierow Wartosciovych” (PWPW) ir spaudos spaustuvės „Garsų pasaulis” konsorciumas perkelia dalį lietuviškų pasų gamybos į Lietuvą. Nuo kitų metų vidurio naujai įsigyta giliaspaude spaudos įranga planuojama atlikti likusią dalį pasų gamybos darbų, kol kas atliekamų konsorciumo partnerės, Lenkijos įmonės PWPW. Iš 120 tūkst. naujo pavyzdžio pasų, kuriuos PWPW jau perdavė Lietuvai, gyventojams išduota apie 100 tūkstančių.

Naujų pasų duomenų lape integruota nekontaktinė elektroninė laikmena, kurioje įrašomi asmens duomenys ir asmens veido atvaizdas. Elektroninėje laikmenoje yra įdiegta per 30 skaitmeninės informacijos vientisumą, autentiškumą ir konfidencialumą užtikrinančių priemonių.

Valstybinės dokumentų technologijos apsaugos tarnybos direktorius Vaclovas Juknevičius sakė, kad šis pasas pasižymi ne tik saugumu, bet ir tuo, kad jame naudojami šalies istorijos ir architektūros elementai. „Tikiuosi, šis pasas sužadins sentimentus emigravusiems lietuviams ir padės apsispręsti greičiau grįžti į Lietuvą”, – viliasi V.Juknevičius.

Ramūnas Žičkis, Asmens dokumentų išrašymo centro prie VRM direktorius, teigė, kad šių dokumentų poreikis dabar yra didesnis.

„Investuoti į saugius dokumentus yra pati pigiausia investicija į valstybės saugumą”, – sakė jis.

„Garsų pasaulio” generalinio direktoriaus Vytauto Vainikonio žodžiais, gaminant pasus vien Lietuvos rinkai, investicijos neatsipirktų, tad nišų bus ieškoma ir kitose šalyse. Juolab kad turimas pasų gamybos pajėgumas bus gerokai didesnis nei reikia Lietuvai. Pirmais metais planuojama pagaminti apie 300 tūkst. pasų, vėliau – po 200 tūkst. kasmet.

Įmonė jau pradėjo derybas su keliomis užsienio valstybėmis dėl biometrinių pasų gamybos.

„Yra galimybė, kad artimiausiu metu trečdalis pasaulio pereis prie biometrinių pasų”, – sakė jis. Į dabar sumontuotą ir paleistą naują pasų gamybos liniją įmonė jau investavo apie 15 mln. litų. „Garsų pasaulis” dar šiais metais planuoja investuoti apie 50 mln. litų į aukščiausio saugumo lygio elektroninių asmens dokumentų gamybos technologijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.