Susirėmimai LRT vis stiprėja

Vos dvi savaites Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) tarybai vadovavęs Valentinas Milaknis parašė atsistatydinimo pareiškimą, nebepasitikėdamas naujuoju LRT vadovu Audriumi Siaurusevičiumi.

„Nepakaltinamumo ir nesavikritiškumo tendencijos verčia labai nerimauti dėl visuomeninio transliuotojo ateities”, – kalbėdamas apie atsistatydinimo priežastis „Lietuvos žinioms” vakar sakė V.Milaknis.

Jo pareiškime LRT tarybai nurodoma, kad pirmininkas traukiasi, nes nesugebėjo apginti Dariaus Kuolio radijo laidos „Tarp Rytų ir Vakarų”, taip pat dėl to, kad nebepasitiki prieš du mėnesius išrinktu LRT generaliniu direktoriumi A.Siaurusevičiumi.

Tarybos apsisprendimas

„Tai žmogus, kuris, kaip matyti, pats nori vadovauti LRT tarybai. Žinoma, vien dėl to nesitraukčiau, nes nuo pirmininko ir kitų narių priklauso, ar jie nori būti kišenine taryba, ar tikra, atstovaujančia visuomenės interesams. Gal mano atsistatydinimas paveiks kitus LRT tarybos narius ir jie ryžtingiau gins visuomenės interesą”, – susijaudinęs kalbėjo V.Milaknis.

Konfliktas LRT įsisiūbavo praėjusią savaitę, kai po pirmadienį transliuotos D.Kuolio radijo laidos „Tarp Rytų ir Vakarų” A.Siaurusevičius netikėtai pasiūlė ją apsvarstyti uždarame LRT tarybos posėdyje. Laidos autorius buvo apkaltintas kritikavęs Lietuvos televizijos naujienų laidai „Panorama” parengtą reportažą apie teismų įstatymą. D.Kuolys jį apibūdino kaip vienpusišką. LRT tarybos posėdyje buvo svarstyta, kad visuomeninio transliuotojo žurnalistai neturėtų viešai kritikuoti vieni kitų darbo.

Šią savaitę LRT taryba pritarė siūlymui nebepratęsti sutarties su D.Kuoliu. Kiek anksčiau buvo atsisakyta ir per Lietuvos televizijos antrająjį kanalą transliuotos jo laidos „Sankirtos” – esą baigėsi sezonas.

Kritika – nepageidaujama

„Šią savaitę generalinis direktorius iškėlė siūlymą, kurį palaikė dalis LRT tarybos narių, ir kitoms laidoms uždrausti kritikuoti saviškių darbą”, – apie aštrėjančią situaciją kalbėjo atsistatydinimo pareiškimą parašęs V.Milaknis.

Jis neslėpė turėjęs įtarimų, kad „valymas” LRT gali vykti ir toliau. „Yra nuogąstavimų, bet negaliu nuspėti, kokios dar laidos ar jų vedėjai yra blogi. Trečiadienį telefonu klausiau laikinai radijui vadovaujančios Godos Litvaitienės, kaip bus su radijo žurnalisto Tomo Dapkaus laida „Dienos tema”. Ji ramino, kad T.Dapkus – geras žurnalistas, turi darbo sutartį, tad neplanuojama laidos nutraukti. Mano nuogąstavimai dabar nepasitvirtino – nebent naujų vadovų būtų kitokia nuomonė”, – aiškino atsistatydinantis LRT tarybos pirmininkas.

Įžvelgė pavojus

Jis sakė esąs sunerimęs dėl aiškėjančių tendencijų LRT surinkti kuo daugiau biudžetinių pinigų – taip pat ir lėšų iš įvairių ministerijų bei kitų institucijų, rengiant jų veiklą reklamuojančias laidas. „Tokia grėsmė kils nuo rudens. Prieš rinkimus bus labai įdomu stebėti, kaip LRT vykdys valstybės institucijų užsakymus. Kokio objektyvumo galime tikėtis tokiu atveju, kai galimybės kritikuoti dėl gaunamų lėšų akivaizdžiai sumažės?” – stebėjosi V.Milaknis.

Jis nuogąstavo, kad nuo naujojo sezono gali pasikeisti ir finansinė LRT būklė, nes planuojama daug siaurų, nišinių laidų, o tai mažina iš reklamos gaunamas pajamas ir verčia daryti daugiau nuolaidų pinigus valdantiems politikams.

V.Milaknis užsiminė pasitraukti nusprendęs ir dėl kai kurių asmeninių LRT generalinio direktoriaus savybių. „Gal nekomentuosiu asmeninių pokalbių, bet juose buvo peržengtos visos ribos. Realiai nemačiau galimybių toliau eiti pareigas”, – patikino V.Milaknis.

LRT generalinis direktorius A.Siaurusevičius sakė apie V.Milaknio atsistatydinimą sužinojęs tik iš žiniasklaidos. Jis tvirtino, kad asmeniškai V.Milaknis jokios kritikos nereiškė ir apie atsistatydinimą neįspėjo.

Užvirta košė

Buvusį LRT tarybos pirmininką Romą Pakalnį žinia apie V.Milaknio pasitraukimą sukrėtė. Jis svarstė, kad sprendimas uždaryti D.Kuolio laidą tam negalėjęs būti pakankamas argumentas.

„D.Kuolį, jei reikės, apgins visuomenė – ne tik LRT taryba. Politinis vienakryptiškumas neįmanomas nacionaliniame transliuotojuje – reikia įvairių nuomonių. Reikia ir D.Kuolio, ir kairiąsias pažiūras ginančių žmonių. Tai neturėtų būti problema”, – kalbėjo R.Pakalnis.

Jo manymu, V.Milaknis turėjo išbandyti ir kitas priemones, prieš žengdamas paskutinį žingsnį. „Jeigu V.Milaknis nepasitiki A.Siaurusevičiumi, yra du keliai. Pirmiausia reikia klausti LRT tarybos, ar ji pasitiki generaliniu direktoriumi. Jeigu – taip, tada gali būti svarstomas pasitikėjimo LRT tarybos pirmininku klausimas”, – kalbėjo buvęs LRT tarybos vadovas.

V.Milaknis LŽ pabrėžė nematęs galimybės, kad dabartinės sudėties LRT taryba galėtų kelti A.Siaurusevičiaus nušalinimo klausimą.

„Žinote, vadovavimas LRT tarybai yra tam tikras balansavimas. Simptomų, kad LRT gali būti užvirta tam tikra košė, buvo. Tačiau ten – ne smėlio dėžėje žaidžiantys vaikai. Kuo rimtesnė problema, kuo didesni nesutarimai, tuo atidžiau reikia priimti sprendimus”, – susirūpinęs padėtimi LRT, kalbėjo buvęs tarybos pirmininkas R.Pakalnis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.