Nepale sprendžiant karaliaus likimą, sostinėje sustiprintas saugumas

Nepalo sostinėje antradienį smarkiai sustiprintas saugumas, nes prieš istorinį susitikimą, kurio metu turi būti panaikinta 240 metų valdžiusi monarchija, mieste nugriaudėjo trys sprogimai.
Pirmadienį prie tos vietos, kur turi įvykti susitikimas, buvo numestos dvi mažos bombos ir raštelis, kuriame atsakomybę prisiima iki šiol negirdėta hinduistų nacionalistų organizacija. Dar vienas sprogimas įvyko prie svarbaus respublikos šalininkų aktyvisto namų.

Po sprogimų, per kuriuos niekas nenukentėjo, svarbiose Katmandu vietose budi maždaug 10 tūkst. policininkų.

Policija uždraudė protestus prie rūmų ir suvažiavimų centro, kur trečiadienį įvyks pirmasis balandį išrinktos specialios asamblėjos susitikimas. Jo metu turi būti oficialiai paskelbta monarchijos pabaiga.

Šis žingsnis yra svarbi 2006 metų taikos susitarimo su buvusiais maoistų sukilėliais, kuriuo buvo užbaigtas dešimtmetį trukęs pilietinis karas, dalis.

Karalius Gyanendra (Gjanendra), kuris nuo 2006 metų stengėsi laikytis nepastebimai, savaitgalį praleido savo vasaros rezidencijoje užmiestyje, bet pirmadienį vakare sugrįžo į sostinėje esančius rūmus laukti, kol bus nuspręstas jo likimas, pranešė pareigūnai.

Nepalo vyriausybė antradienį perspėjo, jog gali panaudoti jėgą nepopuliariam karaliui iš rūmų išvaryti, jei jis atsisakys išvykti savo noru.

„Karalius turės išvykti nedelsdamas ir persikraustyti į Nirmal Nivasą”, sakė taikos ir rekonstrukcijos reikalų ministras Ram Chandra Poudelas (Ram Čandra Pudelas), omenyje turėdamas privačius Gyanendros namus.

„Jei jis neišvyks iš rūmų, tai vyriausybė turės jį jėga priversti apleisti rūmus”, – sakė jis.

Tuo tarpu rojalistai sako, kad ne monarchijos šalies laukia sunkumai.

„Net bitės turi valdovę. Kitaip jos išsiskraidytų ir mirtų”, – sakė policininkas Bahaduras. – Nepalui reikia karaliaus”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.