Prezidentas paskyrė socialliberalą A.Monkevičių švietimo ir mokslo ministru

Prezidentas Valdas Adamkus antradienį paskyrė Seimo narį, socialliberalą Algirdą Monkevičių švietimo ir mokslo ministru.

„Kadangi aš vertinu jį kaip atsakingą žmogų, mačiau jį dirbant prieš tai, aš buvau apsisprendęs iš pat pradžių, kad jis – vienas iš pirmųjų kandidatų, kitų pasiūlymų neturėjau. Aš manau, kad jis yra vertas pasitikėjimo ir jam patikėtų pareigų”, – savo apsisprendimą žurnalistams komentavo šalies vadovas.

Jo teigimu, realiai vertinant aišku, kad „stebuklų per likusius penkis mėnesius nepadarysime”.

„Tačiau jis turi labai aiškią viziją, kad Lietuva turi švietimo srityje žengti labai stiprų žingsnį į priekį, aukštasis mokslas reikalauja reformos, pilnai tai reformai pritaria ir pirmuosius žingsnius neatidėliodamas pradės pats. Kad jis jų neužbaigs, ir jam aišku, ir visiems turbūt aišku”, – sakė V.Adamkus.

Realiai ministro pareigas A.Monkevičius, kuriam dabar 52-eji, pradės eiti po priesaikos Seime kitą antradienį.

Paskyrus A.Monkevičių, koalicinėje Vyriausybėje bus du Naujosios sąjungos atstovai, šeši socialdemokratai, įskaitant premjerą, du liberalcentristai, trys valstiečiai liaudininkai bei vienas Pilietinės demokratijos partijos deleguotas ministras.

Dar gegužės viduryje prezidentui pateikto kandidato paskyrimas užtruko dvi savaites. Per šį laikotarpį kilo įvairių svarstymų, ar A.Monkevičius apskritai bus paskirtas ministru, nes susitikęs su prezidentu ir viešojoje erdvėje jis kritikavo planuojamą aukštojo mokslo pertvarką.

Pasak A.Monkevičiaus, dabartiniame reformos variante labiausiai kritikuotinos universitetų valdymo pertvarkos, kurios jau dabar strigdo reformą. Anot A.Monkevičiaus, reikėtų spręsti ir finansavimo – studijų prieinamumo bei kokybės santykio problemą.

Savo kandidato į ministrus pareiškimus rėmė socialliberalai, praėjusią savaitę net svarstę, ar neatšaukti A.Monkevičiaus iš kandidatų į ministrus dėl esą prezidento aplinkos vykdytų „žaidimų” ir „demonstratyvaus vilkinimo” skirti ministrą.

Antradienį socialliberalų vadovas Artūras Paulauskas apie reformą kalbėjo nuosaikiau, nei iki šiol pasisakydavo A.Monkevičius. Prezidento spaudos tarnyba pranešė, kad telefonu su šalies vadovu kalbėjęs A.Paulauskas patikino, kad bus laikomasi V.Adamkaus ir A.Monkevičiaus anksčiau aptartų gairių aukštojo mokslo srityje, bus tęsiamas pasirengimas mokslo ir studijų reformai.

Pagal Konstituciją, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

Laisva švietimo ir mokslo ministro kėdė liko po to, kai dėl nesutarimų su streikuojančiais pedagogais balandžio 7 dieną nusprendė atsistatydinti socialdemokratė Roma Žakaitienė. Ji iki šiol laikinai ėjo ministrės pareigas

Pedagogo išsilavinimą turintis A. Monkevičius 2000-2004 metais jau dirbo švietimo ir mokslo ministru vienuoliktojoje ir dvyliktojoje vyriausybėse.

A.Monkevičius Vyriausybė dirbs maždaug pusmetį – po spalio 12-ąją vyksiančių Seimo rinkimų bus formuojamas naujas ministrų kabinetas.

R.Žakaitienė yra ketvirtoji ministrė, pasitraukusi iš socialdemokrato G.Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės

Pernai gegužę atsistatydino finansų ministras socialdemokratas Zigmantas Balčytis, lapkritį pasitraukė vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys, šiemet sausį – aplinkos ministras Arūnas Kundrotas.

Pagal Konstituciją, kai pasikeičia bent 7 ministrai, Vyriausybė turi iš naujo gauti Seimo įgaliojimus. Priešingu atveju, ministrų kabinetas turi atsistatydinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.