Seimo ombudsmenai norėtų platesnių galių

Seimo kontrolierių įstaiga, pagal įstatymus ginanti piliečius nuo biurokratų savivalės, norėtų platesnių įgaliojimų savo veiklai – tarp jų, teisės kreiptis į Konstitucinį Teismą bei galimybės atlikti įkalinimo įstaigų ar psichiatrinių ligoninių stebėseną.
Pasak Seimo kontrolierių įstaigos vadovo Romo Valentukevičiaus, ombudsmenai norėtų, jog Konstitucijoje bei kituose reikiamuose teisės aktuose būtų įtvirtinta galimybė jiems kreiptis į KT, ypač tais atvejais, kai tyrimą kontrolieriai pradeda savo iniciatyva.

„Jeigu būtų suteikta galimybė ombudsmeno institucijai kreiptis į Konstitucinį Teismą, tai būtų neapkrauti teismai įvairiu susirašinėjimu ir darbu”, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pasakojo R.Valentukevičius.

Šiuo metu į KT gali kreiptis visas Seimas arba parlamentarų grupė, Vyriausybė bei visų lygių teismai. Prezidentas KT gali skųsti Vyriausybės ir Seimo nutarimus. Parlamentarams taip pat yra pateiktos darbo grupės ruoštos teisės aktų pataisos, turinčios įteisinti individualų konstitucinį skundą – tai reiškia, kad priėmus atitinkamas įstatymų pataisas įstatymus Teismui galės skųsti ir piliečiai bei privačios įmonės, tačiau ombudsmenams tokia teisė nėra numatyta.

Konservatorius Arimantas Dumčius Seimo posėdžių sekretoriate yra užregistravęs siūlymą į KT kreiptis ir ombudsmenams, tačiau galutinį sprendimą priims visas Seimas.

Ombudsmenai taip pat norėtų, jog jiems būtų sudaromos galimybės atlikti nuolatinę įkalinimo įstaigų ir psichiatrinių ligoninių veiklos stebėseną. Dabar Seimo kontrolieriai dažniausiai tyrimus dėl šiose įstaigose pažeidžiamų žmonių teisių atlieka gavę konkrečius skundus.

Ombudsmenas, pagal įstatymą, tyrimą gali atlikti ir savo iniciatyvą, tačiau, pasak R.Valentukevičiaus, jo vadovaujamą įstaigą sudaro pernelyg mažai žmonių, todėl trūksta žmogiškųjų resursų bei finansinių išteklių. Be kita ko, nuolatinei stebėsenai reiktų keisti ir įstatymus, nes tai reikštų nereguliarią, netikėtą bei su įstaigų vadovais nesuderintą patikrinimų bangą.

Seimo kontrolierių įstaigą buvo įkurta 1994 metais. Joje dirba penki kontrolieriai. Ombudsmenai tiria galimus pareigūnų piktnaudžiavimo tarnyba atvejus ar kitus pažeidimus viešojo administravimo srityje bei teikia neprivalomas rekomendacijas.

Daugiausia tokių rekomendacijų, pasak R.Valentukevičiaus, gauna Sveikatos apsaugos, Aplinkos ministerijos, taip pat Policijos departamentas, savivaldos bei apskričių institucijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.