Irano branduolinių ginklų tyrimai kelia „rimtą susirūpinimą”, – sako TATENA

Įtariami Irano branduolinių galvučių tyrimai vis dar kelia rimtą susirūpinimą, ir Teheranas turėtų pateikti daugiau informacijos apie savo veiklą, susijusią su raketomis, pirmadienį nurodė Jungtinių Tautų (JT) atominės energetikos priežiūros agentūra.
Savo naujausioje ataskaitoje dėl Irano Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) taip pat sako, kad Teheranas neteikia informacijos apie bandymus su itin sprogiomis medžiagomis, susijusius su branduoline programa.

Dokumente rašoma, kad Teheranas turi 3,5 tūkst. urano sodrinimo centrifugų, kurios veikia Natanzo atominėje elektrinėje, – kiek daugiau nei turėjo anksčiau šiais metais, be to, bandomos dar kelios modernios centrifugos.

TATENA spaudžia Teheraną atsakyti į Vakarų žvalgybos įtarimus, kad Iranas slapta studijavo, kaip pasigaminti atominių bombų. Iranas šią žvalgybinę informaciją atmetė kaip nepagrįstą, suklastotą ar nesvarbią.

Irano tyrimai, susiję su „itin sprogių medžiagų bandymais ir Žemės atmosferą grįžtančios raketos projektu, tebekelia rimtą susirūpinimą”, sakoma ataskaitoje, kuri bus perduota JT Saugumo Tarybai.

„Reikia realių Irano paaiškinimų, kurie paremtų jo pareiškimus dėl tų įtariamų studijų ir dėl kitos informacijos su galimu kariniu aspektu”, – nurodė TATENA, tačiau pridūrė, jog nepastebėjo jokio realaus branduolinių medžiagų naudojimo, susijusio su tais įtariamais tyrimais.

„Negavome realių atsakymų ir galėjome juos gauti anksčiau”, – sakė vienas JT aukšto rango pareigūnas.

Pasak jo, kitas žingsnis priklauso nuo Teherano ir TATENA valdytojų tarybos, kuri kitą savaitę susitiks Vienoje.

„Jie (iraniečiai) žino, ko mums reikia, viskas, ko mums reikia, surašyta čia, klausimai aiškūs … Mums reikia atsakymų”, – pridūrė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.