Apkaltos grėsmė Lenkijos prezidentui

Šeštadienį dienraštyje „Dziennik” pasirodęs pokalbis su buvusiu Lenkijos premjeru Kazimierzu Marcinkiewicziumi sukėlė politinę audrą.

Politikas pareiškė, jog 2005 metų gruodį prezidentu išrinktas Lechas Kaczynskis įsakė Vidaus saugumo agentūros vadovui Witoldui Marczukui rinkti informaciją apie jį ir klausytis pokalbių. Šis padarė viešą pareiškimą: buvusio premjero žodžius jis kategoriškai paneigė ir garantavo, kad prezidentas, kuris tuo metu nebuvo davęs priesaikos ir savo pareigų nėjo, niekada neprašė imtis jokių operatyvinių veiksmų K.Marcinkiewicziaus atžvilgiu.

Buvęs Lenkijos vyriausybės vadovas tikina, kad W.Marczukas prašymą vykdyti atsisakė ir savo internetiniame puslapyje parašė, jog „tai, ką pasakiau dienraščiui „Dziennik”, nėra jokia sensacija, nes apie 2005 metų gruodžio įvykius kalbėjau prieš metus, o vėliau juos išsamiai aprašiau savo knygoje „Valdžios užkulisiai”. Manau, kad tai buvo tada dar privataus asmens bandymas laužyti įstatymą, tačiau jis nebuvo pažeistas, nes W.Marczukas pasielgė kaip pavyzdingas valstybės valdininkas”.

Lenkijos prezidento kanceliarijos atstovas Michalas Kaminskis kategoriškai neigia K.Marcinkiewicziaus žodžius ir tikina, kad tai absoliuti netiesa. Buvęs premjeras atšauna, jog sutinka būti patikrintas melo detektoriumi.

Lenkijos prokuroras Marekas Staszakas pareiškė, kad pirmadienį bus atidžiai išnagrinėtas K.Marcinkiewicziaus interviu dienraščiui „Dziennik” ir jo internetinis puslapis. Prireikus gali būti pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Valdančiosios Piliečių platformos Seimo deputatas Sebastianas Karpiniukas radijui sakė, kad jei buvusio premjero žodžiai pasitvirtintų, tai būtų didžiausias politinis skandalas Trečiojoje Lenkijos Respublikoje, o Lenkijos prezidentui už esminį žmogaus teisių laužymą reikėtų pradėti apkaltos procedūrą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.