„Fronto” steigiamasis suvažiavimas pritarė partijos įkūrimui

Vilniuje šeštadienį posėdžiavę frontininkai pritarė naujai buriamos „Fronto” partijos įkūrimui bei išsirinko lyderį, kuriuo tapo anksčiau iš socialdemokratų išmestas Algirdas Paleckis.
Į suvažiavimą susirinko apie 400 naujosios politinės jėgos steigėjų, dar kone tūkstantis valią dėl partijos įkūrimo pareiškė per įgaliotinius. Iš viso laikoma, jog už partijos steigimą balsavo 1387 asmenys.

Buvusio socdemo A.Paleckio buriama partija skelbiasi savo vietą matanti kairioje politinių jėgų spektro pusėje. Tradiciškai tai reiškia, jog partija turėtų atstovauti žemesnes pajamas gaunantiems gyventojams bei siekti kuo harmoningesnio gyventojų pajamų pasiskirstymo.

„Ypač tenka pabrėžti kairiųjų pažiūrų žmonių simpatizavusių kairiosioms, socialdemokratinėms vertybėms, nusivylimą – Lietuvą ilgus metus valdančia ir save socialdemokratais vadinančia – LSDP (Lietuvos socialdemokratų partija – BNS). Tenka konstatuoti, kad iki šiol LSDP vadovybės vykdyta politika buvo ir yra konservatyvi ir neoliberali”, – teigiama partijos programoje, kurioje taip pat žadama „skatinti visuomenės viduriniojo socialinio sluoksnio vystymąsi”, apginti smulkų verslą, kovoti su korupcija, „realiai imtis naikinti valdžios privilegijas”.

Programoje taip pat numatoma „kiekvienam norinčiam, galinčiam ir gebančiam atverti galimybę turėti darbą ir verslą, išlaikyti šeimą ir tenkinti ne tik materialinius, bet ir dvasinius poreikius”. Tačiau pažymima, kad žadama lygybė neturi nieko bendra su sovietiniu socializmu.

„Suvokdami pokomunistinei Lietuvai, kaip ir pokomunistinėms visuomenėms apskritai, būdingą iškreiptą bolševikišką stalinistinę socializmo termino ir sąvokos supratimą, mes (…) aiškiai pareiškiame, kad SSRS socializmas sukurtas nebuvo”, – pažymima partijos programoje.

„Nesame nei komunistai, nei neokomunistai, nei kokia nors kitokia „ultrarevoliucionierių” partija”, – pažymi „frontininkai”, kurie lygybę žada užtikrinti priklausomai nuo infliacijos indeksuodami pensijas, algas mokytojams, gydytojams, policininkams ir kitiems.

Pasak A.Paleckio, „Fronte” šiuo metu įsiregistravę jau 2300 žmonių, ketvirtis jų – perėjūnai iš socialdemokratų partijos. Tačiau, partijos vado tikinimu, „Fronto” tikslas nebuvęs skaidyti minėtą partiją.

„Garbės žodis, galiu tai pasakyti”, – žurnalistams sakė A.Paleckis, patvirtinęs, kad „Frontas” dalyvaus rudenį vyksiančiuose parlamento rinkimuose. Žurnalistų paklaustas, ar neketina siekti ir prezidento posto, A.Paleckis pažymėjo, kad 2009 metais jam dar nebus suėję keturiasdešimt metų.

Pagal Konstituciją, asmuo, norintis tapti šalies vadovu, rinkimų dieną turi būti sulaukęs keturiasdešimt metų.

Partijos steigiamajame suvažiavime dalyvavo įvairių miestų ir rajonų atstovai: Jonavos, Elektrėnų, Kalvarijos, Kauno miesto ir Kauno rajono, Klaipėdos miesto ir rajono, Pakruojo, Palangos, Panevėžio, Radviliškio, Šalčininkų, Šiaulių, Švenčionių, Visagino ir kitų. Suvažiavimo dalyvių pasveikinti atvyko ir žinomi veidai, tarp kurių – „Tvarkos ir teisingumo” frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Egidijus Bičkauskas.

Jei Teisingumo ministerija patvirtins partijos steigimo dokumentus, „Frontas” taps 38-a Juridinių asmenų registre įregistruota partija. Įregistruoti partiją siekia ir žemaičiai, kurių dokumentai šiuo metu tikrinami ministerijoje, bei laidų vedėjas Arūnas Valinskas, kurio kuriama „Tautos prisikėlimo partija” po praėjusį savaitgalį vykusio steigiamojo suvažiavimo dokumentų ministerijai vis dar nepateikė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.