Nekilnojamojo turto krizė smogė ir serialo nupudruotai Santa Barbarai

Turtuolių rojuje, besididžiuojančiame garsiomis pavardėmis, gyvenanti lietuvė stebi, kaip sparčiai krinta prabangiausių Kalifornijos namų kainos

Nekilnojamojo turto krizė Jungtinėse Valstijose neaplenkė ir vieno turtingiausių šios šalies miestų – Santa Barbaros. Nuo 1996-ųjų už Atlanto gyvenanti žinoma pianistė Eglė Janulevičiūtė pripažįsta: „Mieste, kuriame savo namus turi aktoriai Michaelas Douglas su Catherine Zeta-Jones, Jeffas Bridgesas, Oprah Winfrey ir daugybė kitų įžymybių bei turtuolių, šiuo metu namus parduoti labai sunku.”

Vyrauja pensininkai ir studentai

Koks dabar vienos žinomiausių pa­saulyje muilo operos „Santa Barbara” herojų gimtasis miestas?

Kaune gimusi pianistė juokiasi: „Čia nėra tiek daug ispaniškai kalbančių žmonių, kaip filme. Taip, Santa Barbaroje daug meksikiečių, tačiau jie negyvena prabangiuose namuose su vaizdais į jūrą.”

Nekilnojamojo turto kainos apie 100 tūkstančių gyventojų turinčioje Santa Barbaroje – vienos didžiausių Amerikoje. Kalifornijos valstijos mieste gyvena daug pensininkų turčių, nusprendusių čia praleisti likusią gyvenimo dalį.

Mažiausiai čia 30–50 metų žmonių, dauguma jų dirba aptarnavimo sferoje – bankuose, viešbučiuose. Santa Barbaroje vyrauja pensininkai ir studentai, nes yra universitetas. Ir labai daug turistų.

Miestas įsikūręs tarp kalnų ir jūros, kuriuos pro savo langus pageidauja būtinai matyti itin turtingi Santa Barbaros gyventojai.

E.Janulevičiūtė juokiasi: „Įžymiosios televizijos šou vedėjos Oprah namo nemačiau. Jis pastatytas miškuose, aptvertas, saugomas daugybės apsaugininkų. Tačiau kai ji namuose rengia šventes, atvažiuoja daug automobilių su šaldytuvais, o vaikams ji užsako cirką.”

Miestas be spalvotųjų

Michaelui Douglui priklauso ne tik keli namai, bet ir parkas, kuriame Santa Barbaros gyventojai mėgsta vedžioti savo šunis.

Daugelio turtingų žmonių namai – senoviško ispaniško arba arba vadinamosios amerikietiškos Rivjeros stiliaus. Namai su baseinais, sporto salėmis, vaikų žaidimo aikštelėmis. Yra turtuolių, kurių namuose įrengta apie 30 miegamųjų.

Mieste daug senoviškų bažnyčių, labai griežti reikalavimai keliami statant antrąjį aukštą: „Reikia daugybės institucijų, kaimynų sutikimo, bet jei jiems užstosi gražų vaizdą, pasistatyti antrąjį aukštą – jokių galimybių. Lengviau parduoti ir pirkti kitą dviaukštį namą.”

Tačiau Santa Barbaroje trūksta žalumos. Todėl, neslepia pasitenkinimo E.Janulevičiūtė, grįžus į gimtąją šalį gamta atgaivina širdį.

Ar Santa Barbaroje it seriale pulsuoja pavydas, intrigos, meilės peripetijos? Eglė juokiasi: „Tai vyko tik muilo operoje. Santa Barbaroje nėra specifinio mentaliteto. Gyvena įvairūs žmonės. Meksikiečiai įsikūrę atskiroje miesto dalyje ir turi savo restoranėlius, radiją, laikraščius, televizijos kanalą. Santa Barbaroje beveik nėra juodaodžių.”

Pietūs dviem – už šimtus dolerių

Santa Barbaroje nėra pramonės objektų. Mieste koncertuoja garsiausi pasaulio meno ir muzikos atlikėjai: „Matome viską, ką mato ir girdi Los Andželo ar San Francisko gyventojai.”

Turbūt neįmanoma rasti žvai­gž­dės, kuri neapsilankė Santa Bar­baroje. Neseniai ten koncertavo Bobby McFerrinas, Sankt Peterburgo, Maskvos (Prahos) orkestrai su garsiausiais dirigentais.

Domiuosi Santa Barbaros kainomis. Eglė šypsosi ir tenkina smalsumą: prabangiausia vieta – ant jūros kranto įrengtas pramogų kompleksas „Bacara”. Jame yra žirgynas, teniso aikštynai, didelis viešbutis, SPA centras, sodas ir daržas, kuriuose specialiai auginami vaisiai ir daržovės penkiems komplekso restoranams.

Naktis nedideliame, kukliame viešbučio kambaryje kainuoja 635 dolerius, apartamentuose su vaizdu į jūrą – 5 tūkstančiai dolerių.

Pietūs dviem žmonėms su buteliu vidutinio lygio vyno kainuos apie 200–500 dolerių: „Pietūs su „Chrystal” šampano buteliu kainuos apie 1000 dolerių. Labai skanus maistas, labai geras aptarnavimas, bet ten – pašėlusiai brangu.”

Eglė nusijuokia: dabar ją labiau stebina ne Santa Barbara, bet Lietuva. Kaune ji nustėro pamačiusi gurmanams siūlomą butelį tekilos su dideliu egzotišku kirminu: „To Santa Barbaroje tikrai nemačiau!”

Oprah namas neparduodamas

Paklausta apie nekilnojamojo turto krizę E.Janulevičiūtė linksi galvą: „O, taip! Dabar Amerikoje sunku parduoti nekilnojamąjį turtą. Tiesa, Santa Barbaroje namų ir sklypų kainos krito mažiau nei visoje Amerikoje.”

E.Janulevičiūtė pasisuka į vyrą, 39 metų informacinės technologijos kompanijos „Towbes group” direktorių Andrew Lemertą, o šis konstatavo: „Kuklus namas, kainavęs 800 tūkstančių, Santa Barbaroje dabar kainuoja tik apie 700 tūkstančių dolerių.”

Pianistė nusijuokia: „Tiesa, Op­rah namas neparduodamas, be to, atrodo, jis kainavo apie 15 milijonų dolerių. Ne vieną įspūdingą namą turi minkštų žaislų karaliumi tituluojamas multimilijonierius Ty Warneris. Jam priklauso ir didžiausias viešbutis, naujai statomas pramogų kompleksas.

Pianistė su vyru gyvena dviejų aukštų sublokuotame kotedže dideliais langais ir raitytais balkono turėklais. Iš antro aukšto jie mato ne jūrą, ne kalnus, o medžius ir garažo sieną. Todėl, nusikvatojo Eglė, namie jie augina labai daug augalų.

Valkata ar milijonierius?

E.Janulevičiūtei neįprasta, kad San­ta Barbaros turtuoliai vyrai abejingi išvaizdai – nesikerpa, augina plaukus, nesišukuoja, vaikšto senais šortais, nederina drabužių spalvų ir atrodo tarsi benamiai.

Tačiau mieste – begalė plastinės chirurgijos klinikų. „Moterys, priešingai nei vyrai, – itin prisižiūri, didinasi krūtis, tempiasi odą. Santa Barbara yra plastikos chirurgijos klondaikas! Po daugybės grožio operacijų moterų veidai neretai atrodo bejausmiai tarsi mumijų”, – pastebėjo Eglė.

Santa Barbaros skandalai? Pianistė atsidūsta: jų daugiau buvo seriale nei realybėje. Paskutinysis – jau senokai nutikusi istorija su Michaeliu Jacksonu, kai jis buvo apkaltintas vaikų tvirkinimu.

Kriminalinės istorijos? Miestelyje retkarčiais tarpusavyje kovoja meksikiečių ar paauglių gaujos, tačiau tik kai kuriose vietose. Santa Barbara, įsitikinusi Eglė, provincialus turtuolių miestelis: „Mes dažnai nerakiname mašinų ir net namų durų. Ten jaučiuosi labai saugiai.”

Maniakai, pasak E.Janulevi­čiū­tės, siautėja kituose Amerikos miestuose. Per dvylika lietuvės muzikės metų Santa Barbaroje tik kartą siautėjo žudikė maniakė. Moteris, netekusi darbo pašte, nusipirko šautuvą, nušovė penkis žmones ir paleido kulką sau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.