Kaip išsaugoti meilę

Kiekvienas norime mylėti ir būti mylimas. Kai meilės gyvenime trūksta, jaučiamės be galo nelaimingi, o atsivėrusios dvasinės tuštumos niekas negali užpildyti: nei laimėjimai profesinėje veikloje, nei aukštas statusas visuomenėje, pagaliau nei alkoholis ar kitos svaiginančios medžiagos. Šią seną tiesą patvirtina ir per psichologo konsultacijas išsakytos mano pacientų mintys.

Ateitis neteko prasmės

Konsultuotis atėjo garbaus amžiaus vyriškis. Nors turi daug draugų, turiningai leidžia laisvalaikį, o laimėjimai profesinėje veikloje – stulbinantys, jį kamuoja depresija, vienišumo jausmas. Praeityje buvo kelios nenusisekusios santuokos, ir šiandien jis neturi širdžiai artimo žmogaus, kuris palaikytų, paguostų sunkią minutę ar tiesiog pabūtų šalia. Ateitis ir viskas, kas tiek metų kurta, staiga jam neteko prasmės. Ši istorija tik patvirtina seną tiesą, kad sunku gyventi visavertį gyvenimą be artimo žmogaus.

Laimė dviese… Kaip ją pasiekti, ir dar svarbiau, kaip jos nepražudyti? Dažnai klaidina įsitikinimas, kad laimei užtenka vien rasti tinkamą partnerį, ir viskas eisis kaip iš pypkės. Deja, praktika rodo ką kita.

Menas, mokslas ir kūryba

Žinoma, viskas prasideda nuo giliai širdyje gimusios abipusės meilės, tačiau vėliau svarbūs tampa ir kiti dalykai: pagarba vienas kito asmenybei, pomėgiams ir interesams, supratimas ir palaikymas sunkiais gyvenimo momentais. Laimė dviese – tai ir mokslas, ir menas, ir savotiška kūryba.

Nežinojimas ir nemokšiškumas šioje srityje net ir pačią karščiausią meilę paverčia slogiu nepasitenkinimu, nuobodžia buitimi, abejingumu ir vaidais.

Pirmiausia atsakykite sau į klausimą, ką dėl mylimo žmogaus esate pasiryžę padaryti, ką jam galite duoti. Meilė – aktyvi veikla ir svarbu duoti kitam tai, ko šiam labiausiai trūksta. Pavyzdžiui, palaikyti morališkai, išklausyti, suprasti sunkią minutę ir užjausti, o kai viskas gerai – pasidžiaugti jo sėkme, pasidalyti džiaugsmu, savo supratimu apie tai, kas aplinkui vyksta.

Norint išsaugoti meilę, svarbu ir aktyviai rūpintis savo žmogumi. Jei to nėra, tuomet nėra ir meilės, tik tuščios kalbos apie ją. Kad meilė neatsiejama nuo rūpinimosi, nesunku įrodyti. Sakykite, ar patikėtumėte motinos meile vaikui, jei ši atsisako jį maitinti, prausti, saugoti ir rūpinasi tik savimi? Ar patikėtumėte žmogumi, deklaruojančiu, jog mėgsta gėlės, bet nuolat pamirštančiu jas palaistyti?

Atsakomybė ir pagarba

Tikrai meilei svarbus ir atsakomybės jausmas, kuris neturi nieko bendra su pareiga ar prievarta. Ką tai galėtų reikšti? Tai, kad mylintis žmogus savanoriškai atsiliepia į brangaus žmogaus tiesiogiai ar netiesiogiai išreikštus poreikius. Jis jaučiasi atsakingas už savo artimąjį. Lygiai taip pat, kaip ir už save.

Kitas svarbus dalykas – pagarba vienas kitam. Ar sugebate matyti brangų žmogų tokį, koks jis yra, ir ar priimate jį tokį?

Pagarba – tai rūpinimasis, kad kitas žmogus augtų ir puoselėtų stipriąsias asmenybės savybes. Čia nėra vietos pavydui, konkurencijai ar siekiui, kad kitas tau tarnautų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Kaip išsaugoti meilę"

  1. spinduliukas

    Del meiles daug galima padaryti. Bet turi zinot kad tam kam atiduodi viska ir del taves pajudins nors viena pirsteli. Kai daug metu „tarnauji” ir rodos is meiles, o gauni tik priekaistus… Negalima atiduoti ir atsiduoti kunu ir siela. Reikia trupuciuka ir sau pasilikti. Tada po keliu metu , supratus kad nesi mylima o tik isnaudojama ,liks ir paciai nor truputis pasitikejimo ir savigarnbos.
    Jausmu srity visada turi but pasitikejimas ir padejimas viens kitam o ne isnaudojimas su zodziais „Jei myli padaryk ta ir ana”

  2. as

    myleti svarbu kiekvienam nes vienatve zudo ir daro zmogu nelaiminga, gerai ci parasyta kad ir ka tu turi jai esi vienisas tau niekas dziauksmo nesuteiks net visi pasaulio pinigai ir turtai, reikia myleti ir buti mylimam tada busi laimingas ir gyvensi pilnaverti gyvenima….

  3. Vida

    Tikroji Meile Manau Yra Tada, Kai Yra Tikri Jausmai, Ir Neziurima I Tai Kokia Sveikata. Labai Grazus Zodziai Yra Is Biblijos, Kad: Meile Yra Nepavidi, Ji Vis- kuo Tiki Viskuo Viliasi,Ji Nesididziuoja Ir Neispuiksta.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.