Seimas neįveikė prezidento veto – ugniagesiai lieka suskirstyti į „kastas”

Seimas ketvirtadienį neįveikė prezidento veto ir nepriėmė įstatymo pataisų, numatančių nestatutiniams ugniagesiams suteikti tokias pat socialines garantijas kaip ir statutiniams.
Nors tik vienas parlamentaras balsavo prieš, 54 – palaikė gaisrininkų padėties suvienodinimą, o 22 Seimo nariai susilaikė, įstatymas nepriimtas, nes prezidento veto įveikti reikėjo 71 Seimo nario palaikymo.

Neprimėus minėtų pataisų, nestatutiniai ugniagesiai ir toliau neturės statutiniams priklausančių privilegijų: pavyzdžiui, į pensiją jie negalės išeiti išdirbę 20 metų, jie, kaip ir iki šiol, nebus apdrausti, nebus apmokamos jų kelionių į darbą išlaidos, už darbo stažą, aukštesnę kategoriją jiems nebus keliamas atlyginimas.

Ateityje, kaip ir dabar statutiniai ir nestatutiniai ugniagesiai dirbs tokį pat darbą, tačiau gaus skirtingą atlygį bei naudosis skirtingomis socialinėmis garantijomis.

Seimas balandį buvo pritaręs minėtoms pataisoms, kuriomis buvo siekiama į bendrą darbo stažą įskaityti laiką, kai statutiniai ir nestatutiniai ugniagesiai pareigas ėjo iki 1990 metų bei suteikti galimybę gauti valstybinę pensiją tarnyboje ištarnavus 20 metų. Šias įstatymo pataisas prezidentas Valdas Adamkus vetavo.

Vetuodamas šias pataisas šalies vadovas pažymėjo, kad, nepaisant atliekamų tarnybinių funkcijų panašumo, pareigūnų – statutinių – ir nestatutinių ugniagesių statusas iš esmės skiriasi.

Seimas dėl vetuotų pataisų ketino balsuoti antradienį, tačiau balsavimas buvo atidėtas, nes posėdyje dalyvavo vos 44 parlamentarai.

Šiuo metu Lietuvoje yra 11 priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų, kurių darbuotojai neturi statutinių tarnybų pareigūnų statuso.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.