Darželių durys bus atviresnės

Kaune bus keičiama priėmimo į darželius sistema. Tai daryti paskatino norinčiųjų patekti į darželius eilės, mat be jų durys į populiarias ikimokyklinio ugdymo įstaigas dažnai atsiveria tik davus kyšį.

Kitą savaitę Kauno tarybos nariai turėtų pakeisti dabar mieste galiojančią vaikų priėmimo į darželius ir kitas ikimokyklines įstaigas tvarką.

Pagal naująją tvarką mažamečių tėvams daugiau nereikės eiti pas darželių direktores – prašymus priimti atžalą į darželį jie pateiks savivaldybės Švietimo skyriuje arba atsiųs elektroniniu paštu. Taip būtų išvengta tiesioginio kontakto su šiuo metu sprendžiamąjį balsą dėl vaiko priėmimo į darželį turinčiomis vedėjomis ir iki šiol susidarydavusių dirbtinių užsirašiusiųjų eilių.

Vadinamoji centralizuota priėmimo į ikimokyklines įstaigas sistema pradės veikti, kai Kauno miesto savivaldybė įsigis reikiamą programinę įrangą. Ją administruos paskirtas savivaldybės darbuotojas.

Rinksis, jei bus vietų

Kauno meras Andrius Kupčinskas buvo sudaręs darbo grupę, turėjusią parengti siūlymus, kaip išspręsti vaikų patekimo į darželius problemas. Pirmieji darbo grupės pateikti rezultatai liko nepatvirtinti, nes juose nebuvo pateikta jokių konkrečių siūlymų. Specialistus pasitelkę politikai privalėjo pratęsti darbą. Vakar jie tobulino kitą savaitę miesto tarybai teiksimą sprendimo projektą.

Kauno vicemeras Kazimieras Kuzminskas teigė, kad nuo šiol tėvams nereikės eiti į kelis ar net keliolika darželių ir rašyti prašymų dėl vaikų priėmimo. Užteks apsilankyti Švietimo skyriuje ir pateikti reikiamus dokumentus. Juose bus nurodyti ne tik vaiko duomenys, bet ir trys pageidaujamos lankyti ugdymo įstaigos. Jei kompiuterinė sistema parodys, kad vietų norimuose lankyti darželiuose nėra, tėveliams bus pasiūlyta alternatyva. „Galima bus rinktis iš tų darželių, kuriuose yra vietų”, – sakė K.Kuzminskas.

Ydinga sistema

Centralizuoto vaikų priėmimo į darželius iniciatorius, Kauno tarybos narys Kęstutis Mikėnas sakė, kad daugelyje Lietuvos miestų, laikantis Švietimo ir mokslo ministerijos rekomendacijų, mažamečiai į ikimokyklines įstaigas patenka naudojant kompiuterinę programą.

Politikas įsitikinęs, kad dabar Kaune egzistuojanti priėmimo į darželius sistema ydinga. Apie tai pranešė į jį besikreipusios vaikučių mamos. Vaikai į eiles darželiuose užrašomi vos gimę. Tėvai kreipiasi ne į vieną, o iškart į kelis darželius, nes nėra garantuoti, kad jų vaikas į kurį nors pateks. Neoficialiai plačiai kalbama ir apie materialias dovanas darželių direktorėms. „Yra visokių atvejų – vieni kyšius duoda, kiti – ne. Vieni ima, kiti – ne. Bet dauguma atvejų vis dėlto byloja apie nesąžiningą vaikų priėmimą į darželius”, – sakė K.Mikėnas.

Reikia atsidėkoti

LŽ kalbinti tėvai pripažino sulaukę darželių vedėjų užuominų apie dovanas joms ar ikimokyklinei įstaigai. Neoficialiai teigiama, kad į populiaresnius darželius be eilės Kaune galima patekti už 500 – 2000 litų.

Darželio-mokyklos „Vaidilutė” direktorė Solveiga Venzbergienė teigė, kad jos vadovaujama įstaiga yra ne itin populiarioje Kauno vietoje, todėl laukiančiųjų eilės sąrašas niekada nesudaromas. „Šiuo metu į lopšelį daugiau priimti nieko negalėtume, nes turime tik vieną grupę. Yra vietų ikimokyklinėje grupėje”, – sakė jis.

Ji tvirtino skaičiusi, kad centralizuota priėmimo į darželius sistema įdiegta daugelyje Lietuvos regionų centrų. „Nežinau, kaip ji veiks Kaune, bet politikai turbūt pasirems kitų miestų pavyzdžiu”, – kalbėjo „Vaidilutės” vadovė.

Pirminiais duomenimis, į darželius Kaune keleri metai iš eilės nepatenka maždaug 500 vaikų. Manoma, kad kitokie skaičiai paaiškėtų duomenis suvedus į kompiuterį ir išvengus to paties vaiko pavardės dubliavimo keliuose darželiuose.

„Žinotume tikrą naujų lopšelio-darželio grupių poreikį ir bandytume jas įsteigti”, – sakė K.Mikėnas. Centralizuotai vaikų priėmimo į darželius sistemai įdiegti Kaune gali prireikti apie 150 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.