V. Juščenka nori, kad Ukraina liepą susitartų su Rusija dėl dujų

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka savo metiniame pranešime prašo, kad šalies vyriausybė jau šių metų liepą pasirašytų su Rusija sutartis dėl dujų tiekimo ateinantiems metams.

„Prašau vyriausybės, kad ji tęstų derybas su Rusijos partneriais, kad ne vėliau kaip šių metų liepą būtų galima pasirašyti aiškias ir skaidrias sutartis, – sakoma Ukrainos prezidento metiniame pranešime, kurio tekstas skelbiamas šalies parlamento laikraštyje „Golos Ukrainy”. – Mes iš esmės išsprendėme rimčiausias šių metų problemas. Dabar būtina nustatyti optimalų dujų kiekį ir kainą ateinantiems ir vėlesniems metams”.

Šių metų gegužę Ukrainos valstybinės naftos ir dujų kompanijos „Naftogaz Ukrainy” vadovas Olegas Dubina pareiškė sukūręs 15 metų trukmės sutarties su Rusijos dujų kompanija „Gazprom” dėl dujų tiekimo projektą. O. Dubinos teigimu, projektas jau pateiktas svarstyti vyriausybei, tačiau derybos su Rusija dar nepradėtos.

Rusija kol kas nekomentuoja Ukrainos pasiūlymų, tačiau buvęs Rusijos ministras pirmininkas Viktoras Zubkovas anksčiau yra pareiškęs, kad Maskva yra pasirengusi apsvarstyti galimybę pasirašyti ilgalaikę dujų tiekimo sutartį.

Pastaraisiais metais Rusija ir Ukraina jau du kartus buvo sukėlusios „dujų karą”, kuris kėlė grėsmę dujų tiekimui Europai.

Per Ukrainos teritoriją tranzitu Europos kryptimi tiekiama maždaug 115 mlrd. kubinių metrų dujų. Tai sudaro maždaug 80 proc. viso Rusijos dujų eksporto.

Ukraina kasmet su Rusija sunkiai derasi dėl dujų kainos, kuri šiais metais buvo padidinta iki 179,5 JAV dolerio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.