Lietuvoje skatinama atliekų tvarkymo veikla

Lietuvoje aiškiau apibrėžti atliekų tvarkymo būdai verslininkus labiau skatins plėtoti šią veiklą.

Penktadienį Vyriausybė posėdyje pritarė siūlymui pakeisti ir papildyti du atliekų tvarkymo veiklą reguliuojančius teisės aktus – Atliekų tvarkymo ir Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymus. Šių įstatymų pataisų ir papildymų projektus Vyriausybė teiks Seimui.

Priėmus siūlomas pataisas ir pakeitimus, nebeliktų neaiškumų dėl teisės aktų reikalavimų taikymo atliekas apdorojančioms įmonėms. Šiuo metu galiojančiuose teisės aktuose nėra aiškiai pasakyta, ar atliekų apdorojimas yra laikomas atliekų tvarkymo veikla ir kokie reikalavimai turi būti taikomi šiai veiklai.

Taip pat siūloma Atliekų tvarkymo įstatymą papildyti nauja sąvoka „kasybos pramonė” ir pateikti jos apibrėžimą, o Aplinkos ministerijai suteikti teisę nustatyti atskirus reikalavimus kasybos pramonės atliekų saugojimui.

Tiksliau apibrėžti atliekų tvarkymo veiklą, kuriai taikomos poveikio aplinkai vertinimo procedūros, palengvinti šias procedūras numato Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymo pakeitimo ir papildymo projektas. Jis nustato, kad poveikio aplinkai vertinimas yra privalomas pavojingų atliekų šalinimo veiklai, kai šias atliekas planuojama deginti ar apdoroti cheminiu būdu ir šalinant atliekas pavojingų atliekų sąvartynuose.

Planuojant tokias atliekas tvarkyti visais kitais atliekų šalinimo ar naudojimo būdais (išskyrus pavojingų atliekų saugojimą, kai vienu metu saugoma ne daugiau kaip 10 tonų atliekų), tokiai veiklai numatyta taikyti atrankos procedūrą. Jos metu nustatoma, ar planuojamai veiklai reikia atlikti poveikio aplinkai vertinimą. Pagal dabartines įstatymo nuostatas toks vertinimas privalomas bet kokiai pavojingų atliekų šalinimo ar naudojimo veiklai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.