Pajūryje prasideda vasaros sezonas

Šiandien Palangoje oficialiai prasidedantis kurortinis sezonas poilsiautojus pasitiks ne tik paplatėjusiu paplūdimiu, bet ir išraustomis gatvėmis bei aptvertomis statybvietėmis.

Poilsiautojams, einantiems prie jūros centrine J.Basanavičiaus gatve, beveik nėra jokios galimybės pasukti į kurią nors pusę – šalutinės gatvės rekonstruojamos. O automobilininkams, norintiems rasti vietą mašinai pastatyti, teks ilgai sukti ratus aplink statybvietes.

Nors ir yra laikinų nepatogumų, kurortas tikina pasirengęs sezonui.

Platesnis paplūdimys

Paplūdimys, balandžio mėnesį pradėtas pildyti smėlio, nuo jūros tilto į pietus iki Birutės kalno akivaizdžiai paplatėjęs. Dar kovo mėnesį čia smėlio juostos plotis siekė tik apie 20 metrų, o šiandien jis šiame ruože yra maždaug 70 metrų.

Iš jūros į Palangos paplūdimius iki birželio mėnesio turi būti perpumpuota 107 tūkst. kubinių metrų smėlio. Jis siurbiamas iš jūros dugno tarp Preilos ir Nidos, už 8 kilometrų nuo Kuršių nerijos kranto. Pasak mokslininkų, šioje vietoje, 18-24 metrų gylyje, yra maždaug 20 mln. kubinių metrų smėlio sankaupa, tad tokio palyginti nedidelio kiekio išsiurbimas Kuršių nerijos krantams poveikio nepadarys. Kita vertus, smėlis, kaip teigia geologai, jūros dugne nuolat juda, todėl duobių kasimo vietoje neturėtų atsirasti. Užtat Palangos paplūdimiams tokia smėlio porcija yra puiki paspirtis.

Centrinėje gatvėje – tyla

Viena šio sezono naujienų – tyla J.Basanavičiaus gatvėje. Dar sausio mėnesį kurorto savivaldybės taryba patvirtino Triukšmo prevencijos taisykles, kurios draudžia triukšmauti viešose vietose nuo 24 val. iki 6 val. O muzikuoti leidžiama tik be garsą stiprinančios aparatūros.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintaras Sičiūnas sveikina šį kurorto savivaldybės sprendimą. „Pagaliau baigsis tas balaganas centrinėse gatvėse, – kalbėjo verslininkas. – Aišku, yra nepatenkintųjų, tačiau jų mažuma. Manau, kad viešbučių ir restoranų verslas – tai menas. Klientą pritraukti galima įvairiais būdais: tobulinant virtuvėje gaminamus patiekalus, gerinant aptarnavimą, gražinant interjerą. O jei sugebama tik įjungti garsią muziką, kyla klausimas, ką toks žmogus veikia šioje verslo srityje? Norintieji pašokti ar pasiklausyti muzikos tikrai ras kur nueiti. Tačiau tyloje skendinčios gatvės suteiks Palangai daugiau patrauklumo”.

Brangesnis poilsis

Nors sezonas jau prasidėjo, poilsiautojų antplūdžio verslininkai dar nepajuto. Šiuo metu nakvynę galima rasti tiek viešbučiuose, tiek privačias apgyvendinimo paslaugas teikiančių palangiškių butuose.

G.Sičiūnas su šypsena prisimena ilgąjį gegužės pradžios savaitgalį: „Klientų požiūriu tai buvo „atominės” dienos, kaip tikrą liepos mėnesį. Tikimės, kad ir į sezono atidarymą jų atvyks ne mažiau. Maisto ir gėrimų nepritrūksime”, – prognozavo verslininkas.

Tiesa, šį sezoną poilsis Palangoje bus šiek tiek brangesnis. Vien Palangoje kainos, kaip manoma, kils 10-15 procentų. „Pabrango viskas: elektra, vanduo, dujos, degalai, maisto produktai. Todėl kyla ir mūsų paslaugų kainos”, – argumentavo G.Sičiūnas.

Tačiau didesnės kainos žmonių nebaugina – jau dabar dalis kurorto viešbučių rezervuota. Penkių žvaigždučių „Palangos” direktorė Loreta Gecienė tikina, kad jie tik šiek tiek pabrangino paslaugas: „Mūsų viešbutis nepigus, todėl numerių kainos pakėlimas 50 litų klientams nėra labai didelis.”

Pasak L.Gecienės, jau šiuo metu liepos mėnesiui per 90 proc. viešbučio kambarių užsakyta. Planuojantieji atostogas Palangoje rugpjūtį užsakė 89 proc. viešbučio. Tačiau birželio mėnesiui vietų dar yra. Numerių kainos šiame viešbutyje svyruoja nuo 350 iki 1200 litų.

Lėktuvais neskraidysime

Iš Vilniaus į Palangą ir šį sezoną bus galima atvykti tik automobiliu. Nors praėjusį rudenį buvo girdėti šnekant, kad nuo šių metų pradžios aviakompanija „AirBaltic” ketina pradėti skrydžius iš Vilniaus į Palangą, tos kalbos ir liko tik kalbos.

Pasak Palangos oro uosto direktoriaus Leono Kvietkausko, šie pažadai buvo neįgyvendinti: „Pakalbėjo, ir viskas. O su dviem Rusijos kompanijomis dėl skrydžių iš Maskvos buvo beveik susitarta. Derybos įvyko, mūsų pasiūlymai joms pasirodė priimtini, juridiniai ir organizaciniai klausimai buvo išspręsti, tačiau viskas nutilo. Tad tiesiogiai nei iš Vilniaus, nei iš Maskvos į Palangą atskristi kol kas neįmanoma.”

Gelbės motociklininkai

Besimaudančiųjų Baltijos jūroje ties Palanga saugumu šiemet, kaip ir praėjusią vasarą, rūpinsis Vandens motociklų klubas. Jis su Palangos savivaldybe pasirašė trejų metų bendradarbiavimo sutartį, kurios vertė – 819 tūkst. litų. Už šias lėšas Vandens motociklų klubas įsipareigojo Palangos ir Šventosios paplūdimiuose gelbėti poilsiautojus, radiofikuoti ir tinkamai įrengti paplūdimius, apsirūpinti reikiama technika.

Nuo birželio iki rugsėjo mėnesio Palangoje veiks penki, Šventojoje – trys gelbėtojų postai. Paplūdimiuose dirbs trys mobilūs gelbėtojų ekipažai – į iškvietimus jie važinės keturračiais motociklais.

Retro paradas

Šiemet Palanga mini 755-ąsias įkūrimo metines. 1253 metais vietovė pirmąsyk paminėta Vokiečių ordino šaltiniuose. Ši data oficialiai laikoma ir Palangos miesto įkūrimo data.

Ši sukaktis paskatino per kurortinio sezono atidarymą daugiausia dėmesio skirti teatralizuotam paradui, kuriame aktoriai įkūnys garsius žmones, susijusius su Palanga: grafus Antaniną ir Feliksą Tiškevičius, pirmo lietuviško vaidinimo „Amerika pirtyje” rengėjus Gabrielę Petkevičaitę-Bitę ir gydytoją Liudą Vaineikį, Lietuvos prezidentą Aleksandrą Stulginskį, pirmuosius vilos „Anapilis” savininkus brolius Vailokaičius, į šią vilą vakarais gerti arbatos užsukdavusius Maironį, Vincą Mykolaitį-Putiną, Salomėją Nėrį ir kitas istorines asmenybes.

Karnavalo dalyviai centrinėmis kurorto gatvėmis karietomis, vežimaičiais, senais to laikotarpio automobiliais važiuos į Jūratės ir Kastyčio skverą. Čia personažai bus pristatyti žiūrovams. Šioje vietoje vyks ir koncertas, per kurį pasirodys Palangos orkestras, populiariosios muzikos atlikėjai. Renginys baigsis įspūdingu fejerverku nuo jūros tilto.

Prabėgus dviem savaitėms, gegužės 30-ąją, į sezono atidarymą kvies Neringa. Planuojama, kad Neringoje vyks daug koncertų, kuriuose dalyvaus apie 150 atlikėjų. Šurmuliuos ir tautodailės mugės.

Pareigūnai pasirengę

Prasidėjus vasarai ramybę turės užmiršti Palangos policija. Iš jos suvestinių dings sakinys: „Per praėjusią parą Palangoje nusikaltimų neužfiksuota.” Padėti kurorto policijai atvyks 20 viešojo saugumo tarnybos pareigūnų. Pagalbos tikimasi sulaukti ir iš kitų Klaipėdos apskrities savivaldybių.

Palangos maisto ir veterinarijos tarnyba ketina jau šiandien tikrinti, ar visi viešose vietose maisto produktais prekiaujantys asmenys tai daro legaliai.

Pirmas laivas

Vakar turistinis sezonas prasidėjo ir Klaipėdoje. Į uostą atplaukė pirmas šį sezoną kruizinis laivas „Astorija”. Šis 164,5 metro ilgio ir 22,6 metro pločio laineris atplukdė 500 keleivių. Svečiai buvo sutikti lietuvių liaudies šokiais ir dainomis. Kiekvienam keleiviui įteiktas atvirukas su Klaipėdos miesto ir uosto vaizdais.

Per šį kruizinį sezoną, nuo gegužės 16 iki rugsėjo 24 dienos, laivai į Klaipėdos uostą užsuks 47 kartus. Tikimasi, kad šiemet kruizinių keleivių skaičius viršys praėjusių metų rodiklius. Bendra pasaulinė tendencija rodo, jog statomi vis didesni kruiziniai laineriai, kuriuose telpa daugiau keleivių, tad nors laivų numato atplaukti mažiau, palyginti su praėjusiais metais, keliautojų tikimasi sulaukti daugiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.