Interesų deklaracijos politikų nebegąsdina

Valstybės tarnautojus ir politikus drausmina tai, kad visuomenė ir žiniasklaida bet kada gali patikrinti ar savo veiksmais jie nesukėlė interesų konflikto.
Ketvirtadienį baigėsi įstatymo nustatytas terminas, kai visi valstybės tarnyboje dirbantys asmenys (valstybės politikai, pareigūnai, tarnautojai ir kt.) Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) privalėjo pateikti privačių interesų deklaracijas. Pasak VTEK pirmininkės Jolantos Petkevičienės, paskutinėmis dienomis komisija vidutiniškai gaudavo po 200 deklaracijų, rašo dienraštis „Lietuvos žinios”.

Deklaruoti privačius interesus Lietuvoje privalu nuo 2000 metų. Šiemet tai daroma devintą kartą. Pakeitus privačių interesų deklaravimo tvarką – atsisakius metinio deklaravimo, asmenys, kurie šiemet jau tikslino savo deklaracijos duomenis, iki gegužės 15-osios dar kartą to daryti neprivalėjo.

Šiuo metu viešai savo interesus deklaruoja daugiau kaip 3,5 tūkst. asmenų, 2000-aisiais tokių buvo apie 1700. Iš viso valstybinėje tarnyboje dirba apie 100 tūkst. žmonių, jie savo interesus deklaruoja darbovietėse.

Šiuo metu Seime svarstomos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo pataisos turėtų praplėsti viešai savo privačius interesus privalančių deklaruoti asmenų ratą iki 10 tūkstančių. Viešai būtų skelbiamos visų politinio asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojų ir karjeros valstybės tarnautojų, einančių vadovaujamas pareigas, deklaracijos.

Pasak VTEK vadovės, komisija jau pradėjo tikrinti deklaracijose pateiktus duomenis. Tikimasi, kad jau liepos pradžioje patikrintos deklaracijos bus paskelbtos VTEK tinklalapyje.

VTEK vadovės teigimu, pernai buvo labai nedaug tokių, kurie privalėjo, tačiau nedeklaravo savo privačių interesų. Todėl komisija nesiėmė jokių drastiškų priemonių. Užpernai administracine tvarka už tokį nusižengimą buvo nubausta beveik 100 asmenų, daugiausia – savivaldybių tarybų narių.

Seimo nariai savo deklaracijas teikia parlamento Etikos ir procedūrų komisijai, kurijas perduoda VTEK. Ministrai deklaracijas komisijai dažniausiai atsiunčia registruotais laiškais.

„Žmonės pradėjo atsakingiau žiūrėti į privačių interesų deklaravimą, supranta, kad tai daroma jų pačių naudai. Ypač atsakingai tai daro asmenys, kurių deklaracijų duomenys skelbiami viešai. Nes tiek visuomenė, tiek žiniasklaida bet kada gali patikrinti, ar savo veiksmais jie nesukėlė interesų konflikto”, – pastarųjų metų deklaravimo patirtį apibendrino J.Petkevičienė.

Pagal Valstybės politikų elgesio kodeksą privačių interesų deklaracijas Vyriausiajai rinkimų komisijai turės pateikti visi Seimo rinkimuose dalyvausiantys kandidatai. Jei bus išrinkti, per mėnesį savo interesus turės pateikti VTEK.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.