Užsimaskavusius kvaišalų pardavėjus sutramdyti sunku

Lietuviškose ir užsieninėse interneto svetainėse galima nesunkiai užsisakyti iš pažiūros nekaltų priemonių, kuriose esančios medžiagos naudojamos svaiginimuisi. Galimybės sutramdyti pardavėjus – ribotos.
Valstybinė ne maisto produktų inspekcija (VNMPI), prieš kurį laiką gavusi skundą iš vienos Klaipėdos mokyklos, kad vaikai vartoja neaiškios kilmės cheminį preparatą, patikrino interneto tinklalapį www.buzas.lt. Šioje svetainėje skelbiama apie prekybą eteriniais aliejais, mišiniais pypkėms ir kt., rašo dienraštis „Lietuvos žinios”.

Atrinkęs dviejų pavadinimų www.buzas.lt parduodamus produktus, VNMPI Vilniaus skyrius atliko jų tyrimą ir nustatė juose esant draudžiamų kancerogeninių medžiagų. Pernai ir šiemet įmonei buvo skirtos administracinės nuobaudos. Pasak VNMPI Vilniaus skyrius vedėjo Arvydo Nainos, bent jau iš viešai prieinamo puslapio minėti kancerogeniniai preparatai išimti.

„Dėl problemos sprendimo buvome susitikę su Konkurencijos tarnybos, policijos atstovais. Paaiškėjo, kad kancerogeninėmis, svaiginimuisi naudojamomis medžiagomis prekiaujančius puslapius galima uždaryti tik teismo sprendimu”, – sakė A.Naina.

Tokių svetainių egzistavimą jis vertino neigiamai, bet, pasak jo, uždrausti galima tik tai, kas draudžiama įstatymo. Prekybą internetu reglamentuojantys teisės aktai taip pat nenumato tokių puslapių uždarymo galimybės.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 3-iosios valdybos viršininko Edvardo Šilerio teigimu, tokių svetainių, kurios prekiauja svaiginimuisi naudojamomis priemonėmis, gausu tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

„Tačiau patalpų kvepikliai, eteriniai aliejai, uostytojų naudojami panašiai kaip klijai, nėra psichotropinės medžiagos, todėl kyla problemų dėl minėtų puslapių uždarymo. Šios priemonės nėra nei licencijuojamos, nei kontroliuojamos, o jei žmogus jas naudoja ne pagal paskirtį, prie to neprisikabinsi”, – komentavo pareigūnas.

Pasak jo, tokių puslapių savininkai įdėmiai seka įstatymus. Būta atvejo, kai pamatę, kad vienos iš jų prekių sudėtyje esanti medžiaga įtraukta į nuolat atnaujinamą Kontroliuojamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą, internetiniai verslininkai tą pačią dieną išėmė produktą iš prekybos. Ligi įtraukiant į sąrašą prekę su svaigiąja medžiaga jie galėjo prekiauti netrukdomi.

Anot E.Šilerio, nemažai problemų kyla dėl panašių užsienietiškų svetainių, kurios taip pat yra gausiai lankomos. Per jas į Lietuvą atsisiunčiama ir marihuanos, kitų kvaišalų. Dėl padarytų pažeidimų, susijusių su narkotinių medžiagų prekyba internete, kasmet sulaikoma po keletą asmenų, paprastai už tai skiriamos baudos. Tačiau kai kada neįmanoma nustatyti jokių konkrečių ryšių, tad kvaišalų platintojai bausmių išvengia.

Narkotikų kontrolės departamento direktorės pavaduotojas Povilas Radzevičius taip pat sutiko, kad problema egzistuoja, tačiau galimybes įstatymais keisti situaciją vertino skeptiškai.

„Galime pabandyti uždrausti prekybą, tačiau ar neprieisime iki absurdo? Juk tuomet reikėtų uždrausti ir prekybą benzinu ar klijais”, – sakė P.Radzevičius.

Pašnekovo teigimu, vienas kelių mažinti tokių kvaišalų vartojimą – naujų medžiagų įtraukimas į Kontroliuojamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.