Darbo jėgos paieškos tampa preke

Grįžtančių emigrantų nesulaukiantys verslininkai darbo jėgos ir toliau dairosi užsienyje. Kol vieni galvoja, kur ieškoti gerų darbuotojų ir kaip kuo greičiau jų atsivežti, kiti šioje srityje atranda verslo nišą. Lietuvoje jau yra įmonių, kurios mūsų šalies darbdaviams siūlo atrinkti ir atvežti darbininkų iš Kinijos.

Atrinks pagal reikalavimus

Verslininkai skundžiasi turintys nueiti kryžiaus kelius, kol pavyksta įvykdyti visus biurokratinius reikalavimus norint įdarbinti užsieniečius. Šiuos rūpesčius pasišovė perimti personalo valdymo įmonės, tiesa, ne už dyką.

„Kalbos, kad daug lietuvių jau pasiryžę grįžti į tėvynę, nepagrįstos. Šalies statybų, apdirbamosios pramonės, paslaugų sektoriaus bendrovėse vis dar trūksta darbuotojų ir ne keliolikos, o tūkstančių. Kai kurios jų priverstos stabdyti suplanuotus darbus. Kad taip neatsitiktų, siūlome darbdaviams galimybę apsirūpinti kvalifikuotais specialistais”, – sakė savo verslo ateitimi neabejojantis bendrovės „Baltic Management Group International” direktorius Jurijus Lazarukas.

Verslininkas kolegoms siūlo atvežti darbininkų kinų, kurie bus atrinkti pagal įmonių reikalavimus. Kinijos piliečiai Lietuvoje jau spėjo pagarsėti ne tik kaip darbštūs, pa-reigingi, disciplinuoti, bet ir dukart našiau dirbantys specialistai.

Kinai patikimesni

Pritraukti kinus dirbti Lietuvoje kur kas paprasčiau nei kitų šalių darbuotojus, kuriems šiuo metu patrauklesnės ES senbuvės.

„Kinai Lietuvoje uždirba keletą kartų daugiau nei savo šalyje, o kadangi juos komandiruoja bendrovė, kartu jie didina ir savo įmonės pelną. Vietos valdžia skatina darbo jėgos eksportą, kad žmonės užsidirbtų ir grįžtų. Dėl šios priežasties jų šeimoms vykti kartu neleidžiama”, – pasakojo J.Lazarukas.

Pašnekovas įsitikinęs, kad darbuotojų Kinijoje rasti pavyks dar bent septynerius metus.

Atrenka geriausius

J.Lazarukas tikino, kad į Lietuvą atvežami tik patys geriausi specialistai, atrenkami iš stambiausių ir patikimiausių kinų bendrovių. Lietuvių įmonė Kinijoje turi rimtų partnerių – keletą stambių valstybinių įmonių, kuriose dirba nuo 20 iki 100 tūkst. darbuotojų.

„Šios įmonės teigiamai vertina darbuotojų komandiruotes –

darbas užsienyje yra kaip geriausių įmonės darbuotojų motyvavimo priemonė”, – patikino J.Lazarukas.

Bendradarbiaudami su šiomis įmonėmis klaipėdiečiai patys vyksta į Kiniją, kurioje vykdomos darbuotojų atrankos: „Mūsų part-

neriai Kinijoje paruošia pretendentus, praktinių užduočių vietas ir medžiagas, o mes atvykę tikriname darbininkus atsirinkdami geriausius. Į vieną vietą pretenduoja 5–8 kinai. Tokie bandymai pasiteisina, nes taip išvengiame nesusipratimų ir apgavysčių. Be to, patys įsitikiname, kad šiuos žmones galime rekomenduoti mūsų šalies įmonėms”, – kalbėjo pašnekovas.

Domisi, bet bijo

Šiuo metu bendrovė įdarbino kinų keliose Klaipėdos įmonėse. Netrukus jų pradės dirbti ir kitose Lietuvos statybų bei gamybos bendrovėse. Mūsų šalies įmonės domisi kinų įdarbinimo galimybėmis, tačiau priimti sprendimų neskuba.

„Kai kurios įmonės norėtų, kad atvežtume kelis asmenis. Mums to daryti neapsimoka – dėl kelių žmonių nevyksime į Kiniją vykdyti atrankos. Bendrovėms siūlome įdarbinti nuo 20 iki 50 žmonių. Be to, darbininkus į šalį vertėtų atvežti mažiausiai pusmečiui”, – kėlė sąlygas tarpininkavimo įmonės vadovas.

Jis teigė kad jau netrukus darbuotojų bus ieškoma ne tik Kinijoje, bet ir Šiaurės Korėjoje, Filipinuose, Malaizijoje. Tačiau juos ketinama pritraukti ne į Lietuvą, o kitas šalis: Afrikos, kitas Vakarų Europos, arabų valstybes.

Apie 80 kinų įdarbinusios Kauno bendrovės „Mitnija” atstovai pripažino, kad įdarbinti imigrantus – gana sudėtingas, tačiau įveikiamas procesas.

„Kol nesusiduri su šiuo reikalu, atrodo, juodas miškas. Vėliau, kai sistema perprantama, įdarbinti tampa lengviau. Tačiau ryžtis antrą kartą šiam sudėtingam procesui vargu ar vertėtų. Gerai, kad šalyje atsirado specialistų, kurie bendrovei gali pasiūlyti užsieniečių darbuotojų”, – teigė „Mitnijos” generalinio direktoriaus pavaduotojas Raimundas Mickūnas.

Pasak jo, dabar darbuotojų kinų, kurie nepateisina lūkesčių, atleisti negalima, nes sutartys su jais pasirašytos metams ar dvejiems. „Jei kurį nors atleistume, susilauktume nemažai priekaištų, neva juos diskriminuojame. O kai darbuotoją atrenka ir atveža specialistai, užtikrinama jo kvalifikacija”, – sakė R.Mickūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.