A. Pekeliūnas: MMA turėtų būti ne mažesnė nei 60 procentų vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio

Seimo vicepirmininkas Alfredas Pekeliūnas įregistravo patobulintą įstatymo projektą, reglamentuojantį minimalios mėnesinės algos nustatymo tvarką. Įstatymo projektu numatoma, kad Vyriausybė Trišalės tarybos teikimu nustato minimalią mėnesinę algą (MMA), kuri turi būti ne mažesnė nei 60 proc. praėjusių kalendorinių metų šalies ūkio vidutinio mėnesinio bruto darbo užmokesčio. Trišalė taryba gali siūlyti ir didesnį procentą.

„Infliacijos tempai katastrofiškai didėja, prognozuojama, kad rudenį šilumos kainos kils 40-50 procentų. Kylančios kuro kainos sąlygoja ir nuolatinį būtiniausių prekių, paslaugų brangimą, tačiau atlyginimai, deja, kainų augimo nepaveja. Didelė dalis dirbančių žmonių priversti skursti. Ekspertai seniai atkreipė dėmesį, kad Lietuvos darbo užmokesčio sistema yra neadekvati: atlyginimai yra vieni mažiausių Europoje, nors darbo našumas tikrai nėra pats prasčiausias; akivaizdus pernelyg didelis svyravimas tarp mažiausių ir didžiausių atlyginimų”, – sakė Seimo vicepirmininkas A. Pekeliūnas.

Pasak politiko, šis projektas nustatys aiškų MMA didinimo mechanizmą bei periodiškumą ir susies su ekonominiu rodikliu – vidutiniu darbo užmokesčiu, tam pritarė ir Trišalė taryba. Be to, A. Pekeliūno nuomone, padidinta MMA leis sumažinti „vokelių” mastą bei sudarys sąlygas užsidirbti socialines garantijas ir pensiją.

Pagal šiuo projektu siūlomą nustatymo mechanizmą, MMA sudarytų 900-1000 litų. „Toks MMA ir vidutinės mėnesinės algos santykis yra pasirinktas vadovaujantis Europos socialine chartija, kuri numato, kad darbo užmokestį galima laikyti teisingu, jei jis nėra gerokai mažesnis už šalies atlyginimo vidurkį. Nustatyta riba yra 60 proc. Bet kuriuo atveju darbo užmokestis turi viršyti atitinkamos šalies skurdo ribą”, – akcentavo A. Pekeliūnas.

Šiuo įstatymo projektu numatomas MMA reglamentavimas Seimui svarstyti bus teikiamas antrą kartą, patobulinus projektą pagal pirmines teisininkų pastabas. A. Pekeliūnas tikisi, jog Seimas, realiai įvertinęs esamą situaciją, pritars šiam įstatymo projektui.

Parlamentaro duomenimis, MMA Lietuvoje yra 4 kartus mažesnė už vidutinę MMA Europos Sąjungoje, Lietuvos vidutinė mėnesinė alga taip pat yra viena mažiausių ES.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.