Juščenkos ir Tymošenko susipriešinimas sužlugdė prezidento pranešimą Radoje

Dėl didėjančio prezidento Viktoro Juščenkos ir Julijos Tymošenko susipriešinimo antradienį valstybės vadovas negalėjo perskaityti Aukščiausiojoje Radoje metinio pranešimo šalies įstatymų leidėjams.
Premjero šalininkai Radoje užtvėrė tribūną, reikalaudami prieš pradedant prezidentui skaityti pranešimą priimti kelis kovos su infliacija įstatymus, numatančius, be kita ko, leisti lengvatinėmis sąlygomis importuoti 250 tūkst. tonų mėsos, taip pat paskirti į Valstybės turto fondo vadovo pareigas vyriausybės vadovės siūlomą teisininką Andrejų Portnovą.

„Aš siūlau išsiskirstyti”, – kreipėsi į deputatus parlamento pirmininkas Arsenijus Jaceniukas, motyvuodamas savo siūlymą tuo, kad nėra galimybių normaliai dirbti.

Vėliau deputatai pranešė, kad J.Tymošenko parlamento frakcijos atstovai per susitikimą su V.Juščenka išdėstė savo poziciją, bet nekomentavo, kaip į tai reagavo valstybės vadovas.

„Tai tolesnis karo skelbimas su atitinkamu įspėjimu”, – komentavo žurnalistams padėtį Radoje to paties pavadinimo frakcijos parlamente lyderis Volodymyras Lytvynas.

Prezidento šalininkai Radoje po neeilinių rinkimų 2007 metų rudenį sudarė su J.Tymošenko bloku valdančiąją koaliciją, turinčią minimalią dviejų balsų persvarą, ir sugebėjo paskirti vyriausybę bei priimti 2008 metų biudžetą, bet pastaraisiais mėnesiais partneriai įklimpo į vienas kito kaltinimus.

V.Juščenka kritikavo J.Tymošenko vyriausybę už populizmą, kaip pavyzdį nurodydamas išmokas buvusio SSRS taupomojo banko indėlininkams, kurios didina infliaciją. Balandžio pabaigoje jis sakė, kad nemato kovos su kainų kilimų rezultatų, ir uždraudė privatizuoti kai kurias stambiausias šalies bendroves.

Prezidentas ir premjerė taip pat nesutaria dėl būsimos politikos reformos: prezidentas nori susigrąžinti kai kuriuos prarastus per ankstesnę konstitucijos reformą įgaliojimus, o premjerė pareiškė norinti paversti Ukrainą parlamentine respublika.

Šį vasarį J.Juščenka jau kartą planavo perskaityti Radoje savo metinį pranešimą, bet neatvyko į parlamentą dėl įtakingos opozicinės buvusio premjero Viktoro Janukovyčiaus Regionų partijos protestų.

Įsigaliojus 2004 metų konstitucijos pataisoms, prezidentas prarado teisę atleisti vyriausybę. Dabar tai įmanoma, jeigu jai nepasitikėjimo votumą paskelbs deputatų daugumą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.