Lukašenka kviečia opoziciją į parlamentą, nenori ES sankcijų

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, jog džiaugtųsi kelių opozicionierių pergale rudenį vyksiančiuose rinkimuose, jeigu tai leistų pagerinti santykius su Vakarais, ir patarė Europos Sąjungai neįvesti ekonominių sankcijų Baltarusijai po to, kai jų ėmėsi Jungtinės Valstijos.
Tai A.Lukašenka sakė interviu agentūrai „Reuters” antradienį.

„Aš norėčiau, nuoširdžiai sakau, norėčiau, kad žmonės paremtų kelis opozicionierius, kad jūs mums nepriekaištautumėte, jog nėra parlamente opozicijos. Tačiau tai priklausys nuo žmonių… Mano užduotis – užtikrinti normalų balsavimą”, – sakė Baltarusijos prezidentas.

„Jeigu ten bus keli opozicionieriai, nuo to mūsų parlamentas nesusigadins. Jų vis viena bus mažuma”, – pridūrė jis.

Drauge A.Lukašenka skeptiškai įvertino opozicijos politikų, kurie, jo nuomone, yra linkę daugiau važinėti į Vakarus nei bendrauti su rinkėjais ir kurių populiarumo dydis yra toks kaip „statistinės paklaidos”.

„Aš bijau, pabrėžiu, bijau, kad jie (opozicija) vėl nepateks į parlamentą. Mūsų opozicija užuot dirbusi su žmonėmis, važiuoja į JAV, Didžiąją Britaniją ir prašo ten pinigų. Opozicijai reikia dirbti su mūsų piliečiais”, – sakė A.Lukašenka.

Pats prezidentas, išrinktas 1994 metais, tikriausiai ketvirtąjį kartą balotiruosis rinkimuose 2011 metais.

„Jeigu situacija bus tokia pati, kaip dabar, ir dėl manęs, ir šalyje, tai, žinoma, aš balotiruosiuosi eiliniam laikotarpiui… Kol aš esu sveikas, liaudis mane jau ne taip smarkiai kritikuoja, ir Vakarai, atrodo, pradeda suprasti”, – sakė A.Lukašenka.

„Tikėkitės, kad bus blogiau, – pridūrė jis.

ES, nepripažinusi nė vienos rinkimų kampanijos Baltarusijoje rezultatų nuo dešimtojo dešimtmečio vidurio, pareiškė, kad demokratiškai surengti rinkimai 2008 metais galėtų padėti pagerinti Minsko ir Vakarų santykius. A.Lukašenka, pakvietęs Vakarų stebėtojus dirbti rinkimuose be apribojimų, sakė, kad balsavimas atitiks ES reikalavimus.

„Rinkimus Baltarusijoje mes rengiame Baltarusijai… Mes juos surengsime ne blogiau nei ES šalyse… Aš reikalauju šiandien, kad visos struktūros surengtų rinkimus taip, kad jums (Vakarams) būtų gėda mesti į mus akmenį ir sakyti, kad rinkimai neatitiko kažkokių reikalavimų”, – pažadėjo A.Lukašenka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.