Finansų ministerija nepritaria visuotinio deklaravimo idėjai

Finansų ministerija nepritaria kai kurių Seimo narių iniciatyvai įteisinti visuotinį turto deklaravimą. Baiminamasi, kad ši su korupcija skirta kovoti priemonė sukeltų gyventojų nepasitenkinimą ir būtų per brangi, rašo „Lietuvos rytas”.

Ministerijos teigimu, visuotinio turto deklaravimo nėra nė vienoje Europos Sąjungos valstybėje, deklaracijas turėtų pildyti ir šimtai tūkstančių bedarbių, pensininkų, neįgaliųjų bei kitų valstybės remiamų asmenų. Tai sukeltų daugumos gyventojų nepritarimą.

Dabar turtą kasmet privalo deklaruoti tik valstybės tarnautojai. Šiemet tokias deklaracijas Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateikė apie 60 tūkst. žmonių. Įteisinus visuotinį turto deklaravimą visi gyventojai turėtų pildyti ne tik turto, bet ir pajamų deklaracijas. Finansų ministerijos skaičiavimu, tai valstybei kainuotų apie 85 mln. litų.

Vienas įstatymo projekto autorių Seimo narys Rimantas Dagys įsitikinęs, kad neįvedusi visuotinio turto deklaravimo valstybė nepajėgs pažaboti korupcijos. Jo teigimu, turtą deklaruoti privalo ir pensininkai, ir bedarbiai. Taip būtų galima išvengti atvejų, kai didelių pajamų negaunantys žmonės neaišku iš kur gauna dešimtis tūkstančių litų, kuriuos paaukoja partijoms, dovanoja valstybės tarnyboje dirbantiems vaikams.

Finansų ministerijos sekretorė Ingrida Šimonytė teigia, kad šiuo metu VMI turi pakankamai svertų patikrinti įtartinus asmenis. Jeigu valstybės tarnautojas deklaruoja gavęs daug dovanų, niekas netrukdo patikrinti jo ir dovanos teikėjo pajamų. Tačiau Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žimantas Pacevičius mano, kad visuotinis deklaravimas palengvintų teisėsaugos institucijų darbą.

VMI viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda Eltai sakė, jog visuotinį gyventojų pajamų ir turto deklaravimą VMI galėtų pradėti maždaug po metų nuo įstatymo priėmimo. Jis taip pat akcentavo, kad mokesčių inspekcijai ir dabartinės priemonės leidžia kontroliuoti pajamas. „Taikomi rizikos vertinimo kriterijai ir metodika atsirenkant rizikingus mokesčių mokėtojus, kurie gali slėpti mokesčius. Jei bus visuotinis deklaravimas, mes dirbsime su dar platesniu paketu priemonių”, – aiškina VMI pareigūnas.

Šiemet mokesčių mokėtojai, negalutiniais duomenimis, pateikė per 844 tūkst. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) deklaracijų, apie 60 tūkst. turto deklaracijų bei beveik 530 tūkst. prašymų skirti paramai iki 2 proc. sumokėtos GPM sumos. Pajamas ir turtą elektroniniu būdu šiemet deklaravo 88 proc. mokesčių mokėtojų, o pernai – 75 proc.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.