Europos Komisija patvirtino NMA administruojamos ES paramos išlaidų ataskaitas

Europos Komisija patvirtino 2006 ir 2007 finansiniais metais padarytas išlaidas – Lietuvos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai išmokėtus beveik 1,6 mlrd. litų Europos Sąjungos paramos. Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į pateiktų sąskaitų išsamumą, tikslumą ir teisingumą.

Europos Komisija atsiuntė pranešimą, kuriame informuoja, kad, remdamasi atliktais patikrinimais, metinėmis sąskaitomis ir kartu su jomis pateiktais dokumentais, priėmė sprendimą dėl Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) 2006 finansiniais metais atliktų ir metinėje deklaracijoje deklaruotų išlaidų pagal Kaimo plėtros 2004-2006 metų planą (KPP) patvirtinimo.

Pagal KPP priemones per 2006 finansinius metus Lietuvos žemdirbiams išmokėta daugiau kaip 483 mln. litų. Pagal kitas priemones 2006 metais atliktos išlaidos buvo patvirtintos jau anksčiau.

Europos Komisija taip pat patvirtino visas 2007 metų NMA finansines ataskaitas.

Per 2007 finansinius metus pagal 2004-2006 metų KPP priemones NMA išmokėjo ir metinėje deklaracijoje deklaravo apie 540 mln. litų. Dar apie 550 mln. litų išlaidų buvo atlikta mokant tiesiogines išmokas už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, eksporto kompensacijas bei kitas išmokas. Per 2007 finansinius metus Lietuvos žemdirbius pasiekė apie 1,1 mlrd. litų Europos Sąjungos paramos.

Iki šiol Europos Komisija yra patvirtinusi visas NMA teiktas finansines ataskaitas ir Lietuvai nebuvo taikytos jokios finansinės korekcijos. Tuo tarpu nemažai daliai kitų Europos Sąjungos šalių pateiktoms ataskaitoms finansinės korekcijos jau buvo pritaikytos. Europos Komisija kol kas nepatvirtino ir kai kurių šalių pateiktų 2007 metų finansinių ataskaitų. Pavyzdžiui, Italijos, Suomijos, Olandijos, Portugalijos, Maltos, Estijos pateiktos sąskaitos buvo atskirtos ir joms bus taikomas kitas sprendimas dėl patvirtinimo.

NMA kasmet gauna ir užregistruoja daugiau kaip 500 tūkst. paraiškų. Nuo 2004 m. Lietuvos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai išmokėtos paramos suma siekia apie 6 mlrd. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.