Tiekėjai kyla prieš prekybininkus

Gamintojai ir tiekėjai įspėja, kad, įstatymais nesuvaldžius didžiųjų prekybos tinklų, šie dar labiau įsigalės. O tai leis jiems dar labiau kelti kainas.

Gamintojai ir tiekėjai verčiami kredituoti prekybininkų veiklą. Prekybininkų atstovo teigimu, būtų keista, jei rinkos ekonomikos šalies valdžia imtų reguliuoti komercinius verslo santykius, praneša.

Duonos, mėsos, pieno ir kitų greitai gendančių produktų gamintojai sako, kad jų gaminius prekybininkai turi parduoti per penkias paras. Tuo metu, LTN „Panoramos”, kuria remiasi lrt.lt, teigimu, pinigus už šias prekes jie perveda per 40-60 dienų.

„Taip tiekėjai kredituoja prekybos tinklus – jiems nereikia imti bankuose kreditų, už kuriuos tektų mokėti procentus” , – kalba asociacijos „Lietuvos maisto pramonė” direktorė Elena Paviržienė.

Kauno regiono smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos valdybos pirmininkas Arturas Mackevičius teigia, kad esant tokiai infliacijai kaip šiandien pinigai per mėnesį beveik 1 proc. atpinga. Tad atgavus po 3 mėn. pinigai nebeturi tos pačios vertės.

Ilgi atsiskaitymo terminai, pasak asociacijų vadovų, numatyti tiekėjų ir prekybininkų sutartyse. Šios – konfidencialios, todėl įmonės negali jų viešinti, pavyzdžiui, pateikti Konkurencijos tarybai.

Tuo metu ši teigia, kad būtent faktų ir trūksta.

„Ar galima skųsti prekybos tinklą? Paskui jis neims produkcijos, o įmonei nebus kur dėtis” , – aiškina E. Paviržienė.

Prekybininkų atstovas sako, kad tiekėjai gali rinktis bet kurią ES šalį, nes sienos – atviros. O ilgi atsiskaitymo terminai esą palankūs vartotojams.

„Importo prekėms iš Azijos valstybių, jeigu taikome kuo ilgesnius atsiskaitymų terminus, turime pigesnę prekę Lietuvoje.

O jeigu prekes turime iš Lietuvos tiekėjų, tai jau nėra gerai, bet iš principo vartotojas gauna tas pačias sąlygas pirkti produktą pigiau”, – sako Prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Marius Busilas.

Smulkusis verslas sako beišnykstąs, o jo nelikus, stambieji tinklai dar labiau sutvirtės ir kels kainas tiek, kad žmonės vos pajėgs įpirkti. Prekybininkai sako – tai neįmanoma, to neleis didžiulė konkurencija tarp jų.

Seimo Ekonomikos komiteto vadovė Birutė Vėsaitė, kuriai tiekėjai pateikė galimo įstatymo koncepciją, teigia, kad padėtį įmanoma suvaldyti šios kadencijos Seimui. Tuo abejojantis verslas jau dabar pasiryžęs kovoti po rinkimų. Tuo metu Latvija jau apsisprendusi kištis į prekybininkų ir tiekėjų santykius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.