Jau rudenį duona gali pabrangti 30 proc.

Kone kasdien rekordus viršijančios degalų kainos kirto per kišenę ir ūkininkams. Jeigu padėtis nepasikeis, dyzelino kaina netruks atsispindėti maisto produktų etiketėse.

„Respublikos” teigimu, jau rudenį, juodžiausiomis prognozėmis, duona gali pabrangti iki 30 proc., mėsos produktai jau artimiausiais mėnesiais brangs iki 20 proc., neatmetama galimybė, kad pabrangs ir degtinė.

Vadinamojo žaliojo dyzelino kvotas daugelis žemdirbių jau išnaudojo. Dabar jie į traktorius ir kitą žemės ūkio techniką kurą pila už tą pačią kainą kaip ir žmonės, vairuojantys lengvuosius automobilius. Paradoksalu, tačiau naujutėliu „Ferrari” važinėti šiuo metu kur kas pigiau nei, pvz., traktoriumi.

Tačiau džiūgauti negali ir tie, kurie pigesnio kuro rezervo dar neišnaudojo. Mat žaliasis dyzelinas brangsta ne ką lėčiau nei paprastasis. „Statoil” duomenimis, nuo metų pradžios dyzelinas ūkininkams pabrango beveik 19 proc. – metų pradžioje žaliojo dyzelino kaina siekė iki 2,35 Lt/l, pirmadienį- jau iki 2,79 Lt/l.

„Ūkininkai bando ir patys gamintis degalus, bet kol tai įvyks, daug laiko praeis. Dyzelino kainos optimistiškai nenuteikia ir turbūt atsilieps naujo derliaus kainoms”, – „Respublikai” sakė Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) pirmininkė Genutė Staliūnienė. LŪS kreipėsi į Žemės ūkio ministeriją ir Valstybinę mokesčių inspekciją su prašymu leisti ūkininkams žaliąjį dyzeliną pirkti didesniais kiekiais, mainais į kiekių sumažinimą kitais metais.

„Pienininkyste besiverčiantys ūkininkai – prie bankroto ribos, grūdų augintojai kenčia dėl pakilusių trąšų kainų. Norint išsilaikyti, tona grūdų turėtų kainuoti apie 1,5 tūkst. litų”, – tvirtino G.Staliūnienė.

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos duomenimis, šiuo metu už toną kviečių mokama vidutiniškai 906 litai, tona rugių kainuoja 648,5 Lt, už toną miežių mokama apie 922 litus. Miežių supirkimo kainos per metus išaugo beveik 81 proc., kviečių – 67,7, rugių – 18 proc.

G.Staliūnienės teigimu, dėl degalų kainų ir kitų infliacinių veiksnių būtina branginti žemės ūkio produkciją – priešingu atveju ūkininkų gretose pakviptų bankrotais.

Bendrovės „Vilniaus duona” generalinė direktorė Rita Ramanauskienė „Respublikai” sakė, esą kol kas duonos kainos nekyla, tačiau brangstantis kuras ir duonininkams kerta per kišenę. „10-15 proc. duonos savikainos sudaro transportavimo išlaidos. Negaliu pasakyti, kiek tam atsiliepė dyzelinas, bet transporto išlaidos nuo metų pradžios išaugo apie 10 proc.” – teigė R.Ramanauskienė.

Pasak jos, duona brangs rudenį, pradėjus miltų gamybai naudoti naujo derliaus grūdus. „Mano spėjimu, kainos kils ne mažiau kaip 10 proc., kiti gal kitaip prognozuoja. Bet tikėtina, kad kainos po naujo derliaus pakils ir 30 proc.” – svarstė „Vilniaus duonos” vadovė.

Tuo tarpu mėsos produktai, kurių kainos kurį laiką buvo nustojusios šuoliuoti, netrukus vėl pabrangs. Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Mindaugas Kuklierius „Respublikai” sakė, esą per artimiausius porą mėnesių pabrangs tiek jautienos, tiek kiaulienos gaminiai.

„Jautiena gali brangti iki 20 proc., nes labai trūksta žaliavos. Įsivaizduokit, pas vieną ūkininką atvažiuoja penki perdirbėjai ir derasi,

– kai tokia padėtis, kainos negali nekilti. Kiaulienos rinkoje daugiau, bet jau dabar juntamas brangimas. Tiesa, nemanau, kad ji brangs tiek pat, kiek jautiena”, – prognozavo M.Kuklierius.

Pasak jo, smarkiausiai kiauliena brangs kitąmet. „Kiaulių augintojai dirba nuostolingai ir todėl mažina bandas. Kitais metais dėl susidariusio trūkumo kainos bus labai aukštos. Jeigu būčiau verslininkas, dabar pirkčiau kiaulių kompleksą”, – šyptelėjo pašnekovas.

Dėl augančių grūdų supirkimo kainų veikiausiai sulauksime ir stipriųjų alkoholinių gėrimų pabrangimo. Tačiau degtindariams kur kas didesnį nerimą už

grūdų kainas kelia valstybės mokesčių politika.

„Kad grūdai brangs, aišku. Bet kur kas blogiau yra akcizas – jis produkto kainai šiemet turėjo labai didelę įtaką. Pernai prekyba kontrabandiniu alkoholiu buvo beveik pažabota, o dabar vėl turim didelį srautą”, – „Respublikai” sakė AB „Alita” generalinis direktorius Vytautas Junevičius.

Pasak jo, pakeldama alkoholio akcizą, valstybė kontrabandininkams suteikė konkurencinį pranašumą. „Tikiuosi, jie tai padarė netyčia”, – ironizavo V.Junevičius. Deja, kada ir kiek brangs alkoholiniai gėrimai, „Alitos” vadovas komentuoti nepanoro.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Jau rudenį duona gali pabrangti 30 proc."

  1. LIETUVIS

    AČIŪ 😯 💡

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.