Prezidentas pasveikino Izraelio vadovą nacionalinės šventės proga

Prezidentas Valdas Adamkus pasveikino Izraelio valstybės prezidentą Šimoną Peresą bei visą Izraelio tautą 60-tųjų valstybės įkūrimo metinių proga.
„Demokratinės Izraelio valstybės įsikūrimas 1948 metais, jos išlikimas ir sustiprėjimas yra didžiulis 20 amžiaus laimėjimas pasaulio istorijai ir sąžinei. Per 60 metų jūsų šalies žmonės pasiekė įspūdingų laimėjimų ekonomikos, mokslo, švietimo, kultūros srityse”, – sveikinimo laiške teigia V.Adamkus.

Jis išreiškė viltį, kad saugumas ir stabilumas galutinai įsitvirtins Izraelyje, o visas Artimųjų Rytų regionas taps taikos, klestėjimo ir laisvės žeme.

„Lietuva išskirtinai brangina savo ryšius su Izraeliu. Žydų kultūra ir didelis žydų indėlis į mūsų šalies istoriją yra nepaprastai svarbus lietuvių tautai ir mūsų valstybingumui. Pripažindami tiek laimėjimus, tiek ir skaudžius puslapius mūsų tautų istorijoje, Lietuva ir Izraelis šiandien kuria naujos kokybės santykius, paremtus geresniu tarpusavio supratimu ir bendromis vertybėmis”, – pažymėjo Lietuvos vadovas.

V.Adamkus Izraelio vadovui ir visiems valstybės žmonėms palinkėjo taikos, gerovės, sėkmės ir klestėjimo.

1947 metais Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja priėmė rezoliuciją, kurioje paskelbė apie arabų ir žydų valstybių Palestinoje sukūrimą. JTO pasiūlė teritoriją padalinti į dvi dalis, įsteigiant dvi valstybes: žydų ir palestiniečių, o taip pat nepriklausomą Jeruzalę, nes joje gyveno abiejų tautybių žmonės. Tačiau toks padalijimas netenkino aplinkinių valstybių.

1948 metų gegužės 14 dieną žydų nacionalinė taryba ir Generalinė sionizmo taryba paskelbė apie Izraelio valstybės įkūrimą, suformuojama laikinoji vyriausybė. Tą pačią dieną JAV pripažįsta naują valstybę. Izraelio valstybės įkūrimas tapo daugelį metų besitęsiančio arabų ir žydų konflikto priežastimi. Izraelio vis dar nepripažįsta dalis valstybių, daugiausiai – musulmoniškų, nemaža dalis sienų su kitomis valstybėmis yra ginčytinos

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.