Lietuvos ir dar trijų ES šalių ministrai skris į Gruziją švelninti įtampos santykiuose su Maskva

Lietuvos, Slovėnijos, Lenkijos ir Švedijos užsienio reikalų ministrai pirmadienį lankysis Gruzijoje, norėdami pademonstruoti paramą oficialiajam Tbilisiui ir paskatinti rimtį šios Pietų Kaukazo valstybės santykiuose su Rusija.
Vizito išvakarėse visi keturi ministrai – šį pusmetį ES pirmininkaujančios Slovėnijos UR ministras Dimitrijus Rupelis, Švedijos URM vadovas Carlas Bildtas (Karlas Biltas), Lenkijos UR ministras Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis) bei Lietuvos UR ministras Petras Vaitiekūnas – susitiko Vilniuje, kur aptarė Lietuvos pasiūlymus ES ir Rusijos deryboms dėl strateginės partnerystės sutarties.

Kaip po susitikimo žurnalistams sakė Švedijos URM vadovas C.Bildtas, pokalbio metu buvo svarstyta, kaip Europa turėtų prisiimti atsakomybę sprendžiant įšaldytus konfliktus.

„Faktas, kad rytoj (pirmadienį-BNS) išvykstame į Tbilisį susitikti su Gruzijos lyderiais yra susijęs ne tik su tuo, kad mes norime nusiųsti aiškų signalą, kaip svarbu laikytis europietiškų standartų artėjančiuose parlamento rinkimuose, bet ir su noru pareikšti solidarumą Gruzijai ir jos teritoriniam vientisumui”, – kalbėjo C.Bildtas.

Lietuva ne kartą ragino ES imtis iniciatyvos, kad būtų sprendžiami įšaldyti konfliktai Moldovoje ir Gruzijoje.

Gruzija ir Rusija jau daugiau nei dešimtmetį nesutaria dėl Gruzijai priklausančių separatistinių teritorijų – Pietų Osetijos ir Abchazijos – kontrolės. Rusija taip pat priešinasi Gruzijos siekiui tapti NATO nare. Pastaruoju metu šių šalių santykiai tapo itin įtempti ir Maskvai, ir Tbilisiui kaltinant vienas kitą karinėmis provokacijomis.

Lietuva remia Gruzijos integraciją į Vakarų struktūras, plėtodama ES Kaimynystės politiką ir ragindama NATO nares suteikti Gruzijai galimybę imtis įgyvendinti narystės Aljanse veiksmų planą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.