Libano vyriausybė pasmerkė „Hezbollah” įvykdytą „perversmą” Beirute

Libane Irano remiama grupuotė „Hezbollah” penktadienį perėmė musulmoniškosios Beiruto dalies kontrolę, o JAV remiama šalies valdanti koalicija šiuos įvykius pavadino „ginkluotu ir kruvinu perversmu”.
„Hezbollah” ryšius su Teheranu ir Damasku pabrėžiančios Jungtinės Valstijos pareiškė, jog tariasi su kitomis šalimis dėl priemonių prieš „atsakinguosius už šį smurtą”.

Mažiausiai 18 žmonių žuvo ir 38 buvo sužeisti tris dienas trukusiuose mūšiuose tarp vyriausybę palaikančių ginkluotų būrių ir „Hezbollah” grupuotę remiančių kovotojų. Šis musulmonų šiitų judėjimas turi galingą partizaninę armiją.

Susirėmimai kilo po 17 mėnesių trukusios politinės aklavietės: nesutarimai tarp „Hezbollah” vadovaujamos opozicijos, kuri reikalauja daugiau įtakos vyriausybėje, ir valdančios koalicijos šalyje sukėlė sąstingį ir paliko ją be prezidento.

Didžiausias vidinis konfliktas Libane nuo 1975-1990 metais vykusio pilietinio karo prasiveržė šią savaitę po vyriausybės sprendimo sugriauti „Hezbollah” karinių komunikacijų tinklą. Grupuotė pareiškė, kad vyriausybė paskelbė jai karą.

Vaizdai Beirute primena pilietinį karą. Ginkluoti vyrai vaikšto gatvėse tarp sudaužytų automobilių ir degančių pastatų.

Kovos aprimo, kai gerokai mažesnės vyriausybės šalininkų pajėgos, kurių daugumą sudaro sunitų lyderio Saado al-Haririo (Saado Haririo) rėmėjai, perdavė savo ginklus ir būstines armijai, kuri šiame konflikte stengėsi likti neutrali.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.