Nelegalių statinių griovimo banga atslinko į Aukštaitiją

Nelegalių statybų aikštelėse Aukštaitijos paežerėse vėl verda darbas – pabūgę įstatymo galios, neteisėtų pastatų šeimininkai šiomis dienomis patys suskubo jų likviduoti.
Iš penkių pirmųjų pastatų, kuriuos teismo sprendimu ėmėsi likviduoti Utenos apskrities viršininko administracija, keturių jau nebėra. Tris jų nugriovė ar perkėlė patys savininkai, rašo dienraštis „Lietuvos rytas”.

Pirmasis dar balandžio pabaigoje tai padarė Ričardas Gruodis, kurio nebaigta statyti pirtis buvo iškilusi Ignalinos rajono Siūrių telmologinio draustinio teritorijoje ant Dringio ežero kranto.

Po to darbininkai nušlavė Asvejos regioninio parko miške, Nikajo ežero pakrantėje, stovėjusią vilniečio verslininko Arūno Strolio pirtį. Savininko mėginimas priešintis tik trumpam buvo sustabdęs teismo sprendimo vykdymą. Šią savaitę ištuštėjo dar poros griautinais pripažintų pastatų vietos.

Utenos apskrityje yra dar apie dešimt pastatų, kurių savininkams artėja apsisprendimo laikas – vykdyti teismo sprendimą ir patiems nuversti tai, kas neteisėtai pastatyta, ar laukti antstolio, lydimo samdytų griovėjų.

Nelegalių pastatų savininkų ryžtą ir neteisėtomis priemonėmis ginti savo turtą, smarkiai apmalšino aplinkos ministras Artūras Paulauskas. Jis generaliniam prokurorui pasiūlė asmenis, nepaklūstančius teismams, nebijančius baudų ar kitokių administracine ir civiline tvarka taikomų priemonių, teisti pagal Baudžiamąjį kodeksą.

Iki šiol baudžiamoji teisė nelegaliems statytojams ar neteisėtus dokumentus rengusiems pareigūnams netaikyta.

„Kitos išeities nematau. Kai neveikia dabartinės priemonės, reikia prisiminti Baudžiamojo kodekso straipsnius, numatančius bausmę už savavaldžiavimą, teismo sprendimo nevykdymą ar piktnaudžiavimą tarnyba”, – kalbėjo aplinkos ministras.

Ministras pripažino, kad neteisėtus dokumentus parengę įvairių tarnybų pareigūnai iki šiol ateidavo į teismus nieko nebijodami, nes iš esmės niekuo nerizikuodavo.

Premjeras Gediminas Kirkilas prabilo apie galimybę įkurti specialų tokių pastatų likvidavimo būrį, kuris veiktų prie kurios nors Aplinkos ministerijos institucijos.

„Privačios statybų bendrovės nenoriai imasi nelegalių statinių griovimo darbų, todėl

Šios veiklos imtųsi į atsargą išėję išminuotojai, kurie jau vykdė panašius darbus. Dabar yra rengiama teisinė analizė. Jeigu neiškils teisinių kliūčių, specialios paskirties būrys gali pradėti veikti jau šį mėnesį”, – kalbėjo premjeras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.