Rusija pritarė ekonominėms sankcijoms Iranui

Rusija prisijungė prie ekonominių sankcijų Iranui, ketvirtadienį pranešė „Interfax”, cituodamas įsaką, kurį pasirašė buvęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2008 metų gegužės 5 dieną.
Remiantis įsaku, visoms valstybinėms įstaigoms, bankams ir organizacijoms, taip pat juridiniams ir fiziniams asmenims, priklausantiems Rusijos jurisdikcijai, savo veikloje būtina vadovautis tuo, kad nuo 2008 metų kovo 3 dienos draudžiama tranzitu gabenti per Rusijos teritoriją, išvežti iš Rusijos teritorijos į Iraną, taip pat perduoti Iranui už Rusijos ribų visus daiktus, nurodytus dvejopos paskirties įrenginių ir medžiagų sąraše, bei atitinkamas, taikomas branduoliniais tikslais technologijas, kurių eksportas kontroliuojamas.

Išimtį sudaro įrenginiai ir medžiagos, prekės ir technologijos, „skirtos naudoti lengvojo vandens branduoliniuose reaktoriuose arba kai jų išvežimas, perdavimas ar perkėlimas į kitą vietą būtini techninės pagalbos, kurią teikia Iranui TATENA arba yra jos globojami, tikslais, kaip tai numatyta 2006 metų gruodžio 23 dienos JT Saugumo Tarybos 1 737 rezoliucijos 16-ajame punkte”.

Be to, draudžiama tranzitu gabenti per Rusijos teritoriją, išvežti iš Rusijos teritorijos į Iraną, taip pat perduoti Iranui už Rusijos ribų visus daiktus, medžiagas ir įrenginius, kurie gali būti panaudoti kuriant raketinį ginklą arba taikomus branduoliniais tikslais, kurių eksportas kontroliuojamas.

Į Rusijos teritoriją draudžiama atvykti arba vykti tranzitu per ją kai kuriems fiziniams asmenims, kurių sąrašas pridedamas prie įsako, taip pat kitiems fiziniams asmenims, „kurie, kaip nustatė JT Saugumo Taryba ar JT Saugumo Tarybos komitetas, dalyvauja jautrioje platinimo požiūriu Irano branduolinėje veikloje, ir Iranui kuriant branduolinio ginklo gabenimo sistemas, tiesiogiai susijusias su tuo, arba tai remia”.

Dokumente pažymima, jog būtina būti budriems priimant naujus įsipareigojimus dėl valstybinės finansinės paramos prekybai su Iranu ir finansinių įstaigų, esančių Rusijos teritorijoje, verslo ryšių su visais bankais, esančiais Irane.

Gegužės pradžioje tarptautinių tarpininkų grupė, į kurią įeina Rusija, pasiūlė Iranui sustabdyti urano sodrinimo procesą laikotarpiu, kol vyksta derybos dėl jo branduolinės programos, taip pat sutiko atnaujinti siūlymų Iranui dėl bendradarbiavimo paketą mainais už Teherano atsisakymą sodrinti uraną.

Iranas nevykdo JT Saugumo Tarybos rezoliucijos. JT Saugumo Taryba nuo 2006 metų pabaigos jau tris kartus skelbė sankcijas Teheranui dėl jo atsisakymo nutraukti branduolinio kuro sodrinimo darbus. Irano valdžios sankcijos nesutrikdė.

Teheranas teigia, kad darbai yra taikaus pobūdžio, bet Vašingtonas ir JT Saugumo Taryba įtaria Iraną mėginant susikurti savo branduolinį ginklą.

Iki šiol Iranas atmetė visus siūlymus apriboti branduolinį aktyvumą mainais už vienokį ar kitokį atlygį. Teheranas pabrėžė, kad ves derybas tik su TATENA.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.