Iki Europos futbolo šventės liko 4 savaitės

Lygiai po keturių šeštadienių, birželio 7-ąją, Šveicarijos mieste Bazelyje, „St.Jakob-Park” stadione startuos tryliktasis Europos futbolo čempionatas. Pirmosiose varžybose susitiks šeimininkė Šveicarija ir 1996 metų Europos čempionato sidabro medalio laimėtoja Čekijos rinktinė.

Tą pačią dieną bus žaidžiamos ir antrosios iš 31-ų numatytų rungtynių. Ženevoje susigrums Portugalijos ir Turkijos rinktinės.

Stebės milijardai.
Europos čempionatas vyks birželio 7-29 dienomis Austrijoje ir Šveicarijoje. Tai antras Europos futbolo čempionatas, vyksiantis dviejose šalyse (pirmasis 2000 m. surengtas Belgijoje ir Olandijoje). Beje, kitos Senojo žemyno futbolo pirmenybės irgi vyks dvejose šalyse – Lenkijoje ir Ukrainoje.

Šių metų čempionato rungtynės vyks Šveicarijos miestuose Bazelyje, Berne, Ciuriche bei Ženevoje, o Austrijoje – Insbruke, Klagenfurte, Zalcburge bei Vienoje. Būtent Austrijos sostinėje birželio 29 dieną, „Ernst Happel” stadione, talpinančiame 50 tūkst. futbolo aistruolių, įvyks finalas.

Prognozuojama, kad 23 dienas truksiantį čempionatą stadionuose gyvai stebės per milijoną fanų, o futbolininkų kovos prie televizorių ekranų sutrauks apie 8 milijardus žiūrovų.

Negailestingi burtai

Austrijos ir Šveicarijos rinktinės, kaip čempionato šeimininkės, be kovos pateko į finalinį turnyrą. Kitus 14 kelialapių pasidalijo rinktinės po atrankos varžybų. Komandos žaidė septyniose grupėse, iš jų po dvi pateko į finalinį turnyrą. Praėjusių metų pabaigoje 16 pirmenybių dalyvių burtų keliu buvo suskirstytos į keturias grupes. Burtų krepšeliai, į kuriuos komandos pateko pagal rezultatus 2006 metų Pasaulio ir 2008 metų Europos čempionatų atrankos varžybose, žadėjo potencialią „mirtininkų” grupę, ir spėjimai išsipildė su kaupu.

Įspūdingiausioje C grupėje dėl dviejų kelialapių į turnyro ketvirtfinalį grumsis 2000 metų Europos čempionato finale bei 2006 metų pasaulio čempionato finale jau kovojusios Italija ir Prancūzija, taip pat 1988 metų Europos čempionė Olandija ir į pirmenybes po pertraukos patekusi Rumunija.

Kitose grupėse nėra tiek garsių vardų, bet įdomių dvikovų tikrai netrūks. Čempionato šeimininkė Šveicarija A grupėje kausis su Turkija, Senojo žemyno pirmenybėse galingai žaidžiančia Čekija ir praėjusio čempionato finalininke Portugalija. Į B grupę kartu su antrąją čempionato šeimininke tokio lygio turnyro debiutante Austrija pateko Anglijos rinktinei kelią į finalinį čempionato etapą užtvėrusi Kroatija, triskart Europos čempionė (paskutinį kartą nugalėtojų titulą iškovojusi 1996 metais) Vokietijos rinktinė bei pastarosios kaimynė Lenkija, irgi debiutuojanti Europos čempionate. D grupė bus beveik tokia pati, kaip ir praėjusiame Europos čempionate – joje žais čempionų titulą ginsianti Graikija, vienintelė tose pirmenybėse čempionus įveikusi Rusijos rinktinė, tradiciškai pavojinga Švedija ir po 44 metus trukusios sausros Europos čempionų titulą susigrąžinti besitaikanti Ispanija.

Žiupsnelis istorijos

Nuo 1960-ųjų kas ketverius metus vykdomame Europos futbolo čempionate iki šiol triumfavo 9 rinktinės. Tris kartus Europos čempionais tapo Vokietijos futbolininkai (1972, 1980 ir 1996 m.), du nugalėtojų titulus nuskynė Prancūzija (1984 ir 2000 m.). Po kartą čempionų taurę į viršų kėlė jau neegzistuojančios Tarybų Sąjungos (1960 m.), Ispanijos (1964 m.), Italijos (1968 m.), nebeegzistuojančios Čekoslovakijos (1976 m.), Olandijos (1988 m.), Danijos (1992 m.) ir Graikijos (2004 m.) rinktinių žaidėjai.

2008 metų Europos čempionato burtai:

A grupė: Šveicarija, Čekija, Portugalija, Turkija; B grupė: Austrija, Kroatija, Vokietija, Lenkija; C grupė: Olandija, Italija, Rumunija, Prancūzija; D grupė: Graikija, Švedija, Ispanija, Rusija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.