JAV grasina Baltarusijai naujomis sankcijomis dėl opozicionierių arešto

JAV neatmeta galimybės įvesti naujas sankcijas Baltarusijos valstybinėms įmonėms, jeigu Minskas nesutiks paleisti į laisvę trijų opozicijos aktyvistų, tarp jų buvusio kandidato į prezidentus Aleksandro Kazulino.
Tai pasakė laikinasis JAV reikalų Baltarusijoje patikėtinis Jonathanas Mooreas (Džonatanas Muras) per konferenciją interneto tinklalapyje „naviny.by”.

Praėjusią savaitę 11 Amerikos ambasados darbuotojų, paskelbti nepageidaujamais asmenimis, buvo priversti palikti šalį dėl to, kad Vašingtonas ėmėsi sankcijų prie valstybinę bendrovę „Belneftechim”.

Anksčiau Baltarusijos valdžia pasiekė, kad išvyktų Amerikos ambasadorė Karen Stewart (Karen Stiuart) ir būtų dvigubai sumažintas diplomatinės misijos darbuotojų skaičius.

„Dabar vietoj vieno politinio kalinio yra trys. Dėl to gali būti paskelbtos naujos sankcijos Baltarusijai”, – sakė J.Mooreas.

„Galimos sankcijos kitoms valstybės kontroliuojamoms Baltarusijos įmonėms”, – pridūrė jis.

Amerikos diplomatas nenurodė galimo sankcijų įvedimo laiko ir įmonių, kurioms jos gali būti taikomos.

Oficialusis Minskas mėgino pagerinti santykius su Europos Sąjunga ir JAV ir pirma laiko paleido į laisvę daugelį opozicijos aktyvistų. Tačiau už grotų tebelaikomas buvęs kandidatas į prezidentus Aleksandras Kozulinas, nuteistas 2006 metais kalėti pusšeštų metų pagal kaltinimą masinių riaušių organizavimu po rinkimų, kuriuos dar vieną kartą laimėjo Aleksandras Lukašenka.

Santykiai su Vakarais, reikalaujančiais paleisti į laisvę A.Kozuliną, taip ir nepagerėjo. Baltarusijos valdžia vėl ėmė taikyti griežtas priemones kitaip mąstantiesiems ir du protestų akcijų dalyvius nuteisė pustrečių ir pusantrų metų kalėti.

„Viskas pasisuko atgal, ir dabar mes matome tik neigiamą rezultatą”, – sakė J.Mooreas.

Praėjusią savaitę Baltarusijos prezidentas pareiškė, kad, jo nuomone, visa politinių kalinių tema išnagrinėta, ir patarė Vakarams liautis reikalavus juos paleisti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.