JAV kol kas neplanuoja imtis atsakomųjų priemonių po dviejų karinių diplomatų išsiuntimo iš Rusijos

Vašingtonas kol kas nesirengia imtis atsakomųjų priemonių po dviejų Amerikos karinių diplomatų išsiuntimo iš Rusijos.
„Šiuo metu aš nemanau, kad mes imsimės kokių nors atsakomųjų veiksmų”, – sakė ketvirtadienį JAV valstybės departamento atstovas Seanas McCormackas (Šonas Makormakas).

Drauge jis pažymėjo, kad iš esmės JAV pasilieka teisę imtis atsakomųjų priemonių.

S.McCormackas pažymėjo, kad Rusija paaiškino Jungtinėms Valstijoms, kodėl kariniai atašė buvo išsiųsti iš šalies, bet paaiškinimo viešai nepaskelbė. Pasak jo, nepaisydamos to JAV nesutinka su šiuo sprendimu.

Savo ruožtu JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas (Robertas Geitsas) įvertino Maskvos veiksmus kaip veidrodinę priemonę.

„Didelę reikšmę čia turi abipusiškumo principas, – sakė R.Gatesas. – Aš atidžiai nestebėjau šio klausimo, bet mes neseniai išsiuntėme vieną rusą už šnipinėjimą. Po to prasideda savotiška grandininė reakcija, ir kažkuriuo metu visi nusprendžia sustoti”.

Anksčiau Valstybės departamentas patvirtino, kad Rusija nusprendė išsiųsti du JAV ambasados karinio atašė padėjėjus.

„Ji (Rusijos valdžia) paprašė du mūsų karinius atašė palikti šalį”, – sakė ketvirtadienį Valstybės departamento atstovas Gonzalo Gallegosas (Gonzalas Galjegosas). Tačiau jis atsisakė pasakyti, kokios tokios sprendimo priežastys.

„JAV nesutinka su šiuo sprendimu, bet įvykdys reikalavimą”, – pabrėžė G.Gallegosas. Pasak jo, šis Rusijos sprendimas niekaip nesusijęs su dviejų Rusijos karinių atašė išsiuntimu. Vienas jų buvo išsiųstas pernai lapkritį, kitas – balandžio 21 dieną.

Dar vienas Valstybės departamento atstovas, pageidavęs neskelbti savo pavardės, paaiškino, kad sprendimas išsiųsti Amerikos karinius diplomatus buvo paskelbtas balandžio 28 dieną. Jo duomenimis, per 48 valandas abu diplomatai paliko Rusijos teritoriją.

„Būna, kad žmonės dėl įvairių priežasčių yra paprašomi palikti šalį”, – pažymėjo jis.

Kaip jau pranešta, 2007 metų lapkričio 6 dieną ir po to šių metų balandžio 22 dieną dviem Rusijos kariniams pareigūnams Vašingtone buvo pasiūlyta palikti šalį.

Tačiau Valstybės Departamento darbuotojai, pageidavę neskelbti savo pavardžių, tikino, kad šie įvykiai niekaip nesusiję.

Su kuo tai susiję, jie atsisakė paaiškinti, bet pažymėjo, kad amerikiečiai Maskvoje nebuvo paskelbti nepageidaujamais asmenimis ir jie nebuvo apkaltinti nei šnipinėjimu, nei kuo nors kitu, atitinkančiu „veiksmų, nesuderinamų su diplomato statusu”, formulę.

2001 metais JAV reikalavimu buvo išsiųsti 50 Rusijos diplomatų iš Vašingtono. Rusija atsakė tuo pačiu.

Apie Amerikos diplomatų išsiuntimą buvo sužinota antrąją dieną po naujo Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo inauguracijos, tą dieną, kai jo pirmtakas bei globotojas Vladimiras Putinas buvo patvirtintas ministru pirmininku.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.