Savanorę uždarė kartu su žudikėmis

Turintys pasus piliečiai privalo sėdėti kalėjime. Tokią mintį vakar teisme išreiškė prokuroras, prieštaraudamas, kad Violeta Iljinych, įtariama juodaodės Berneen aptalžymu, būtų paleista iš Lukiškių.

Šitaip prokuratūra teisme turbūt dar nebuvo apsijuokusi – vakar Vilniaus apygardos teisme nagrinėdamas V.Iljinych skundą dėl suėmimo Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Vladimiras Sergejevas pažėrė neįtikimų „perlų”. Pasak šio prokuroro, įtariamajai, kuriai skirtas 2 mėnesių suėmimas, negalima keisti kardomosios priemonės, nes ji turi pasą – vadinasi, gali išvykti iš šalies!

Vienas V.Iljinych suėmimo argumentų – „ryšiai užsienyje” (per apklausą įtariamoji yra sakiusi, kad vyko į Latviją ir Ukrainą žiūrėti futbolo varžybų). Prokuratūros manymu, dėl to ją reikia laikyti suimtą. Advokatui Nerijui Ulčinui pažymėjus, kad prokuratūra privalėtų konkretizuoti „ryšius užsienyje”, V.Sergejevas trenkė geležinį paaiškinimą: esą įtariamosios ryšius užsienyje įrodo Valstybės sienos apsaugos tarnybos pateikti duomenys, kad ji yra kirtusi valstybės sieną – buvo išvykusi į Latviją ir Lenkiją. Prokurorui taip ir nepavyko pateikti nors vieno svaraus argumento, kodėl kardomoji priemonė negali būti pakeista.

Advokatas, sakydamas kalbą, pabrėžė, kad bylos tyrėjai nepasinaudojo teise sulaikyti įtariamąją dviem paroms – vos tik ją sulaikę iškart nuvežė pas Vilniaus 2 apylinkės teismo teisėją Gediminą Viederį, kuris nesunkiais nusikaltimais įtariamą merginą iškart 2 mėnesiams uždarė į tardymo izoliatorių. N.Ulčino manymu, dėl incidento su Berneen sukelta isterija ir politikų kišimasis į bylą turėjo įtakos ir teisėjo G.Viederio darbui – jis paskirtas tik 5 metų kadencijai, kurią turės pratęsti prezidentas. Valdas Adamkus jau ne kartą buvo viešai pareiškęs savo nuomonę apie šią bylą.

Vilniaus apygardos teismo teisėjas Vilmantas Gaidelis savo sprendimą dėl V.Iljinych suėmimo skelbs rytoj.

Kas pradėjo?

Užvakar ikiteisminio tyrimo teisėjas apklausė ir nukentėjusiąją, ir įtariamąją. Per apklausą Berneen sugriovė dar vieną prokuratūros argumentą dėl V.Iljinych suėmimo būtinybės – ji neišduodanti bendrininkų. Dainininkė pareiškė daugiau niekam neturinti pretenzijų – su įtariamąja buvę vaikinai jos nemušė ir neįžeidinėjo.

Merginų parodymai kiek skiriasi. Berneen teigia buvusi pavadinta „fucking nigger”, paskui V.Iljinych keletą kartų sudavusi jai ranka ir diržu. Įtariamoji teigia, kad pamačiusi jaunuolius, kurių striukių rankovės buvo paženklintos trispalvėmis, juodaodė parodžiusi nepadorų gestą ir pasakiusi „fucking nazi”. Už tai V.Iljinych jai du kartus sudavusi ranka. Beje, Berneen neneigia, kad tą vakarą buvo išgėrusi.

Advokatas LŽ tvirtina iki šiol nematęs Berneen medicininės apžiūros pažymos, todėl nežino, ar medikai rado kokių nors sumušimo žymių.

Rado savo vietą

LŽ susitiko su suimtosios motina Gražina Iljinych. Moteris sutiko papasakoti apie dukrą ir keistenybes, susijusias su jos byla.

Baigusi vidurinę mokyklą Violeta įstojo į kolegiją – ketino tapti anglų kalbos vertėja. Tačiau mokytis kolegijoje jai nepatiko, mokslus mergina nutraukė. „Jai reikėjo stoti į Karo akademiją. Būtų buvusi tikrai gera karininkė, – sakė mama. – Tik pažiūrėkit, bernai slapstosi, o merginos eina tarnaut. Pažįstu jos drauges iš kariuomenės – nuostabios mergaitės! Ir berniukai savanoriai nuostabūs!” Violeta seniai norėjo susieti gyvenimą su kariuomene, bet tam prieštaravo tėvai, vis atkalbinėjo. Tačiau praėjusią vasarą, kai tėvai buvo išvykę į užsienį, mergina įstojo į Krašto apsaugos savanorių pajėgas.

Pasak G.Iljinych, dukra planavo perlaikyti abitūros egzaminus, pasigerinti pažymius ir tada stoti į Karo akademiją. Tačiau prieš tai mergina dar ketino tarnauti vienoje užsienio misijų – ji buvo tam rengiama, vyko intensyvūs mokymai. Į misiją Violeta turėjo išvykti kitąmet.

„Jos akytės net spindėdavo, kai eidavo į tarnybą, važiuodavo į mokymus. Jai labai patiko tarnyba. Džiaugėsi, kad pagaliau rado savo vietą”, – pasakojo mama.

Neleidžia pasimatyti

Suėmimo išvakarėse V.Iljinych buvo paskirta kardomoji priemonė (registravimasis policijoje) dėl kitos bylos (sausį Vilniuje buvo sumušta mergina). Paklausta apie tą bylą (šiuo atveju Violeta kaltę kategoriškai neigia), G.Iljinych sakė: „Jos draugės, buvusios tą vakarą kartu su Violeta, teigia, kad ji su niekuo nesimušė. Ta mergytė, kuri buvo primušta, per atpažinimą nurodė kitą merginą.” Advokato manymu, suėmimo išvakarėse kardomoji priemonė buvo paskirta siekiant kitą dieną patenkinti prašymą dėl V.Iljinych suėmimo.

Tėvams iki šiol neleista pasimatyti su dukra. „Ją laiko kaip didžiausią nusikaltėlę, neleidžia susitikti. Kreipėmės į tyrėją Jolitą Justienę, bet ji nieko nepaaiškinusi neleido pasimatyti su dukra. Mergaitę laiko izoliuotą nuo viso pasaulio”, – su ašaromis akyse kalbėjo motina.

Suėmus V.Iljinych, jai buvo paskirtas valstybės mokamas advokatas. Po kelių dienų pasklido gandas, kad įtariamosios tėvams pareigūnai darė spaudimą ir mėgino priversti nesamdyti dukrai advokato, o palikti valstybės skirtąjį. Į Norvegiją uždarbiauti važinėjantiems tėvams neva buvo grasinama, kad jie nebegalėsią išvykti į užsienį, jei pasamdys advokatą. G.Iljinych, paklausta, ar šie gandai turi pagrindo, staiga nutilo. Po ilgokos pauzės moteris papurtė galvą ir tyliai ištarė: „Ne.”

Uždarė kartu su žudikėmis

Apie valstybės paskirtą advokatą G.Iljinych galėjo pasakyti tik tiek: „Mergaitę laikė kameroje kartu su žmogžudėmis, nors tai draudžia įstatymai. Tik tada, kai mes pas jį nuėjome, advokatas pažadėjo paprašyti areštinės administracijos Violetą perkelti į kitą kamerą.” Tada tėvai pagaliau suprato, kad būtina samdyti advokatą.

Beje, Vilniaus areštinės viršininkas Gražvydas Grigalionis LŽ teigė, kad advokatas į jį nesikreipė, o Violeta buvo perkelta į atskirą kamerą, kai atsirado galimybė tai padaryti. Areštinė tuo metu buvusi perpildyta, tad nebuvę galimybės nesunkiu nusikaltimu įtariamą savanorę laikyti kartu su jos kategorijai priskiriamais įtariamaisiais. „Jei tik yra galimybė, mes ir buvusius policininkus, ir šauktinius kareivius, ir kt. laikome atskirai. Tačiau mūsų galimybės ribotos – turime tik 17 kamerų. Taip, V.Iljinych turėjo būti laikoma su neteistais, nesunkiais nusikaltimais įtariamais suimtaisiais. Kai atsirado tokia galimybė, iškart tai ir padarėme”, – aiškino areštinės viršininkas.

Tačiau dabartinis Violetos advokatas N.Ulčinas įtaria, kad kartu su žmogžudėmis mergina buvo uždaryta tyčia – siekiant ją palaužti. Iš pradžių ji buvo laikoma su viena įtariama žudike, paskui – su dviem. Dėl to Vilniaus apygardos prokuratūrai vakar buvo pateiktas skundas.

Mes bejėgiai

„Ji – ramus, normalus vaikas. Ją turėjo išprovokuoti… Nemanau, kad ji pirmoji pradėjo”, – dūsavo motina.

Kalbėdama apie visas bylos keistenybes (neadekvačiai griežtą kardomąją priemonę, laikymą kartu su žudikėmis, sukeltą didžiulį triukšmą ir kt.) G.Iljinych sakė: „Su ja nenormaliai elgiamasi. Kažkas už viso to slypi. Gal mūsų pavardė nepatinka? Gal iš jos politinę kalinę nori padaryti? Politikų kalbos įžeidžia. Mes ne padugnės. Padugnės tie, kurie tokiais žodžiais per televiziją taškosi… Daug minčių kyla. Bet ką mes galim? Mes bejėgiai, mes ne milijonieriai.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Savanorę uždarė kartu su žudikėmis"

  1. jo

    ….Padugnės tie, kurie tokiais žodžiais per televiziją taškosi… 😯

  2. Valdas

    Suėmimas-tikrai neadekvati kardomoji priemonė. Ji padarė negera dalyka, bet ji tai padare pirma karta, yra moteris ir musu visuomenes dalis. gal ji pati save issiauklejo?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.