Mianmarui pagalbą siūlančios organizacijos piktinasi chunta, neleidžiančia patekti į šalį

Mianmarui pagalbą pasirengusios teikti organizacijos trečiadienį piktinosi, kad joms iki šiol neleidžiama atvykti į Mianmarą ir suteikti pagalbą nuo šeštadienio ciklono nukentėjusiems žmonėms, kurių milijonai liko be pastogės, maisto ir geriamo vandens.
Pinigai, maisto produktai ir medikamentai bei pagalba plūsta iš viso pasaulio, tačiau nedaug kas patenka į šią nuo pasaulio užsisklendusią šalį, o ekspertai įspėja dėl katastrofiškų pasekmių, jeigu jiems nebus leista tiesiogiai teikti pagalbą.

Ciklonas „Nargis”, kuris šalies pietinę pakrantę užklupo šeštadienį, pareikalavo mažiausiai 22 tūkst. žmonių gyvybių, dar 41 tūkst. žmonių, oficialiais duomenimis, dingo, tačiau šie skaičiai tikriausiai didės.

Tarptautinė labdaros organizacija „Save the Children” (Gelbėk vaikus) teigia, karinė Mianmaro karinė chunta nieko nepraneša, kad bus duotas leidimas patekti į šalį .

„Neturime visiškai jokio supratimo, ar kas nors daroma, kad vizų išdavimas pagerėtų”, – sakė Bankoke registruotos organizacijos atstovas Danas Collinsonas (Denas Kolinsonas) po pagalbos organizacijų atstovų pasitarimo JT biure.

Chunta reikalauja, kad pagalbos organizacijų darbuotojai turi „susitarti” dėl įvažiavimo į šalį.

JT trečiadienį pranešė, kad valdantis režimas paskyrė ministrą, kuris turi spręsti vizų pagalbos darbuotojas išdavimo klausimą, tačiau leidimai dar nebuvo išduoti.

Organizacija „World Vision” (Pasaulio vizija) mėgina vizas tvarkyti kitose šalyse nei Tailandas, bandydama „įvairius kelius”, kad patektų į Mianmarą.

Pasak pagalbos ekspertų, nors kai kurios organizacijos jau dirba Mianmare, labiausiai nukentėjusiems regionams skubiai reikia ekstremalių situacijų specialistų. Reikia ir patyrusių vandens tiekimo bei ligų prevencijos specialistų.

„Laikas gyvybiškai svarbus. Vaikai labiausiai pažeidžiami ligų ir bado, jiems nedelsiant reikia suteikti pagalbą, kad liktų gyvi”,- kalbėjo JT vaikų agentūros UNICEF valdytoja Ann Veneman (An Veneman).

Organizacijų UNICEF ir „Medecins Sans Frontieres” (Gydytojai be sienų) atstovai sakė turį parengę būrius, kurie pajudės vos tik bus duotas leidimas vykti į Mianmarą.

Niujorke Rashidas Khalikovas (Rašidas Chalikovas), JT humanitarinių reikalų koordinavimo biuro direktorius, paprašė chuntos atidaryti valstybės sienas.

„Labai tikimės, kad tai atsitiks greitai. Kreipėmės vizų. Tačiau vizų negavome”, – sakė jis.

Pagalbos siūlymai ateina iš viso pasaulio, įskaitant dviejų milijonų eurų pagalbą iš ES, 10 mln. dolerių – Didžiosios Britanijos, milijoną dolerių – Kinijos.

JT pranešė, kad trečiadienį lėktuvais turi būti atskraidinti pagalbos kroviniai ir specialistai iš Italijos, taip pat lėktuvus su parama pasiuntė Kinija, Singapūras ir Bangladešas.

Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio organizacijos paprašė maždaug šešių milijonų dolerių būtiniausiems daiktams – kaip palapinės, vanduo ir tinkleliai nuo uodų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.