Gyventojams traumų išvengti padės speciali programa

Vyriausybė toliau vykdys specialią programą, kuria sieks gyventojus apsaugoti nuo traumų.
Trečiadienį patvirtinta Traumatizmo profilaktikos programa vykdoma dviem etapais. Pirmajame, įgyvendintame 2000-2004 metais, daugiau dėmesio buvo skiriama mirties bei neįgalumo profilaktikai, jau įvykusių traumų gydymui. 2006-2007 metais daugiau dėmesio ir lėšų buvo skirta sveikatos priežiūros įstaigų specialistų mokymui, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Įgyvendinant antrąjį programos etapą, iki 2010 metų tikimasi išplėsi duomenų apie traumas bazę, kelti ugdymo įstaigose dirbančių specialistų kompetencija saugos ir traumų prevencijos klausimais. Visuomenė bus plačiau informuojama apie traumų rizikos veiksnius ir saugos priemones.

Lietuvos gyventojų mirtingumas dėl tyčinių ir netyčinių traumų yra viena dažniausiai pasitaikančių mirties priežasčių, nusileidžianti tik mirtims dėl širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio. Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis, kasmet dėl traumų ir nelaimingų atsitikimų netenkama daugiau kaip 5 tūkst. gyvybių. Dėl traumų dažniausiai miršta jauni, darbingo amžiaus žmonės.

Ypač opi vaikų traumų problema, kuri yra pagrindinė vaikų mirties priežastimi. Privalomojo sveikatos draudimo fondo informacinės sistemos SVEIDRA duomenimis, 2006 metais traumas patyrė beveik 70 tūkst. vaikų iki 18 metų.

Dėl patirtų traumų Lietuvoje į sveikatos priežiūros įstaigas kasmet kreipiasi apie 400 tūks. žmonių. Daugiau kaip 2,7 tūkst. žmonių kasmet dėl traumų yra pripažįstami neįgaliaisiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.