Keliaujantiems į Singapūrą, Kiniją ir Vietnamą – perspėjimai dėl pavojingos infekcijos protrūkio

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) perspėja į Singapūrą, Kiniją ir Vietnamą keliaujančius asmenis dėl šiose šalyse sparčiai plintančios infekcijos – enteroviruso 71 (EV71).
Į šias šalis keliaujantiems asmenims patariama vengti tiesioginio kontakto su ligoniais ir laikytis asmeninės higienos.

Vakcinos prieš EV71 nėra, taip pat nėra ir efektyvių priešvirusinių vaistų šios infekcijos gydymui bei profilaktikai. Pasak SAM, pagrindinės profilaktikos priemonė – sanitarija ir higiena, todėl norint išvengti užsikrėtimo būtina dažnai ir kruopščiai plauti rankas su muilu. Užterštus paviršius ir aplinkos daiktus patariama valyti valikliais su chloru.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, minėtose šalyse užregistruoti tūkstančiai šio viruso sukelti infekcijos atvejų, iš kurių 26 baigėsi mirtimi. Dauguma susirgusiųjų – vaikai iki 2 metų.

Infekcija dažniausiai pasireiškia karščiavimu, pūslelėmis ir opomis burnoje, rankų bei kojų bėrimu. Kiek rečiau EV71 gali būti sunkių centrinės nervų sistemos ligų (meningito ir meningoencefalito) bei paralyžiaus priežastimi.

Slaptasis ligos laikotarpis po užsikrėtimo trunka nuo 2 dienų iki 2 savaičių. Šis virusas plinta oro lašeliniu būdu, taip pat per tiesioginį kontaktą su ligonio biologinėmis išskyromis iš burnos bei išmatomis.

Susirgimai EV71 infekcija šiuo metu užregistruoti šešiose Kinijos provincijose, protrūkiai užfiksuoti Singapūre ir Vietname, tačiau išsamesnės informacijos iš šių šalių nėra.

Pirmą kartą šis virusas išskirtas 1969 metais Kalifornijoje. Nuo 1980 metų mažesni ar didesni EV71 infekcijos protrūkiai kildavo įvairiose Azijos šalyse. Per didžiausią – 1998 metais Taivanyje kilusį protrūkį užregistruota daugiau nei 129 tūkst. susirgimų atvejų, apie 400 sunkių komplikacijų ir daugiau nei 80 mirties atvejų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.