Europos Parlamentas – už tolesnį ES elektros rinkos liberalizavimą

Europos Sąjungos institucijos artina sprendimus dėl elektros rinkos ES viduje liberalizavimo. Antradienį Europos Parlamento (EP) Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitetas po ilgų diskusijų balsavo dėl Europos Komisijos pasiūlymo, numatančio įgyvendinti trečiąjį elektros vidaus rinkos liberalizavimo etapą.

„Siekiant užtikrinti konkurencingą elektros rinką ir prieigą visiems gamintojams prie tinklų, dabartinio teisinio atskyrimo nepakanka. Šiuo metu dauguma rinkų dar labai koncentruotos, nedaug naujų rinkos dalyvių, nes jiems trukdoma į ją patekti, o jau esantys dažnai yra vertikaliai integruoti – veikia keliais gamybos ir tiekimo lygmenimis”, – aiškina minėto EP komiteto narys Šarūnas Birutis.

EK elektros rinkos liberalizavimui ES pateikė du siūlymus: vienas – atskirti nuosavybę elektros sektoriuje, kitas – sukurti nepriklausomą operatorių, kuriam būtų išnuomojami tinklai, o turtas liktų tinklų savininkui. Svarstymo metu Prancūzija ir Vokietija, pasitelkusios dar šešias šalis – Austriją, Bulgariją, Graikiją, Liuksemburgą, Slovakiją ir Latviją – suformavo blokuojančią mažumą ir pateikė dar vieną joms naudingą pasiūlymą, vadinamąjį trečiąjį kelią – „efektyvų ir veiksmingą atskyrimą”.

Tam pritarė ir EP Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitetas. Anot Š. Biručio, Lietuva, kurdama LEO LT, kai vienose rankose koncentruojama elektros energijos gamyba, tiekimas ir paskirstymas, eina skirtingu keliu nei Europa.

„Liberalizuojant ES elektros rinką, ne mažiau svarbus ir stiprių bei nepriklausomų nacionalinių reguliuotojų vaidmuo, kurie užtikrintų tikrą ir skaidrią konkurenciją elektros rinkoje. Palengvinus prieigą prie energijos infrastruktūros būtų skatinamas ir elektros energijos gaminimas iš atsinaujinančių šaltinių. Sėkmingai veikianti bendra elektros vidaus rinka ir regioninė kooperacija padėtų išspręsti „energetinių salų” problemas”, – mano jis. Be to, Europai reikia tobulinti ir dujų rinką, kad ji būtų patraukli investuotojams, o vartotojams būtų užtikrintas nepertraukiamas energijos tiekimas.

Dėl Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos, iš dalies keičiančios ankstesnę direktyvą dėl elektros energijos vidaus rinkos bendrųjų taisyklių, EP balsuos birželį plenarinėje sesijoje.

Tuo tarpu LEO akcininkės „NDX energijos” direktoriaus Igno Staškevičiaus teigimu, LEO struktūra, kuriai priklausys antrinės įmonės – „Lietuvos energija”, RST ir VST – atitinka dabar galiojančias ES direktyvas. RST ir VST esą turės antrines bendroves, kurios bus elektros energijos skirstomųjų tinklų operatorės, o Kruonio ir Kauno elektrinės bus atskirtos nuo „Lietuvos energijos”. Esant būtinybei gali būti įsteigtas ir nepriklausomas aukštos įtampos skirstymo operatorius, kuriam nuomos teise būtų perduotas tinklo valdymas, o pats tinklas priklausytų „Lietuvos energijai”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.