Piliečiams nepavyko sutramdyti liūto

Visuomenininkų planai sustabdyti nacionalinio investuotojo „Leo LT” kūrimą sužlugo. Per du mėnesius jiems nepavyko surinkti reikalingų 50 tūkst. piliečių parašų.

Visuomenininkai siekė, kad negaliojančiomis būtų pripažintos kelią nacionaliniam investuotojui atvėrusios Atominės elektrinės įstatymo pataisos ir visi susitarimai tarp Vyriausybės bei kartu su ja „Leo LT” kuriančios įmonės „NDX energija”. Vietoj to ministrų kabinetas turėjo būti įpareigotas sukurti kitą nacionalinį investuotoją, kuriame valstybei priklausytų ne mažiau nei du trečdaliai akcijų. Privačius partnerius bendrovei norėta parinkti konkurso būdu.

Nors akcijos iniciatoriams nepavyko surinkti reikiamo parašų skaičiaus, jie vis dar nelaidoja vilčių užkirsti kelią „Leo LT”. Alternatyvų projektą Seime ketina užregistruoti parlamentaras Kęstutis Čilinskas.

Baiminosi nurodyti kodus

Vienas iš parašų akcijos iniciatorių Artūras Račas sakė, kad organizatoriams realiai pavyko surinkti 50 tūkst. parašų, tačiau dalis jų yra negaliojantys, nes kai kurie pasirašiusieji nenurodė savo asmens kodo. Tad, iniciatorių nuomone, iš viso surinkta apie 30 tūkst. galiojančių parašų.

Tiek daug negaliojančių parašų atsirado todėl, kad prie kai kurių žmonės neparašė savo asmens kodo, kurį, pagal įstatymus būtina nurodyti. Anot A.Račo, žmonės be baimės nurodydavo savo vardą, pavardę, namų adresą, tačiau paprašyti parašyti asmens kodą, pabūgdavo. „Tai buvo didžiausia problema, nes žmonės baiminosi, kad šie asmens duomenys gali būti panaudoti blogiems tikslams”, – aiškino jis.

Nepaisant to, kad reikiamo skaičiaus parašų surinkti nepavyko, A.Račas aiškino, kad akcija buvo sėkminga. „Per šiuos du mėnesius pamatėme, kad Lietuvoje yra daug iniciatyvių žmonių, kuriems rūpi tai, kas vyksta mūsų šalyje”, – džiaugėsi jis.

Laukia prokurorų sprendimo

Seimo narys K.Čilinskas teigė, kad parašų akcijos iniciatorių ketinimai užkirsti kelią abejonių keliančiam Vyriausybės ir „NDX energija” sandoriui nesužlugs. Prieš kurį laiką prašydamas įvertinti sutartis dėl „Leo LT” parlamentaras kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Prokurorai K.Čilinską informavo, kad šiuo metu vyksta sandorio vertinimas. Jei po tyrimo pareigūnai ras pagrindą kreiptis į teismą dėl susitarimo pripažinimo negaliojančiu, jie imsis ginti viešąjį interesą.

Tačiau konservatorius abejoja, ar prokurorams užteks ryžto stabdyti „Leo LT”. Anot jo, Konstitucinis Teismas nusprendė, kad įmonė „Alita” buvo privatizuota neteisėtai, tačiau pareigūnai nesiima jokių veiksmų viešajam interesui apginti. „Ne mažesnių problemų gali kilti ir dėl nacionalinio investuotojo kūrimo, bet nieko kito padaryti kol kas negalime”, – aiškino K.Čilinskas.

Į teismą, pasak K.Čilinsko, taip pat gali kreiptis ir mūsų šalies bendrovės, kurios galėjo pretenduoti tapti nacionalinio investuotojo dalininkėmis. „Tai galima padaryti, nes be konkurso pasirinkus vieną įmonę, buvo pažeisti kitų sąžiningai dirbančių bendrovių interesai”, – aiškino parlamentaras.

Jei teisėsaugininkai nesiims ginti viešojo intereso, K.Čilinskas ketina Seime užregistruoti projektą, kuriuo būtų siekiama atšaukti vos prieš mėnesį priimtą atominės elektrinės įstatymą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.