Lietuva pateko į aukštesnės rizikos grupę

Lietuvos rizikos reitingas, kuris apibūdina šalies ekonominę ir politinę situaciją, krito nuo BB praėjusių metų pabaigoje iki B pirmąjį šių metų ketvirtį. Taip pat kito ir Estijai priskiriamas rizikos reitingas. Tuo tarpu situacija kaimyninėje Latvijoje dar sudėtingesnė – jos rizikos reitingas mažėjo nuo B iki C.

Tokias išvadas ekonomikos apžvalgoje „Economic Outlook” skelbia didžiausia pasaulyje kreditų draudimo kompanija „Euler Hermes”, išplėtojusi šalies rizikos reitingavimo metodologiją bei jau daugelį metų nustatanti rizikos reitingus šimtui didžiausių pasaulio ekonomikų bei besivystančioms pasaulio šalims, tarp kurių – ir Baltijos šalys.

„Dėl augančios vidaus paklausos ir tiesioginių užsienio investicijų praėjusiais metais Vidurio ir Rytų Europoje ekonomikos augimas buvo didesnis nei tikėtasi ir beveik siekė 2006 metų lygį, tai yra 6,8 proc. Vis dėlto kai kuriose šalyse vidaus paklausą didino stambus skolinimasis iš užsienio, o tai verčia susimąstyti apie rinkos perkaitimą ir staigaus ekonomikos nuosmukio scenarijų. Ypač dabar, kai juntama įtampa dėl globalaus likvidumo sumažėjimo tokiose šalyse kaip Lietuva, Estija, Latvija, Rumunija, Bulgarija ir Ukraina”, – sako „Euler Hermes Kreditversicherungs-AG” Lietuvos filialo direktorius Frankas Vilis (Frank Wille).

Pasak jo, sumažėjęs rizikos reitingas liudija apie neišspręstas ekonomikos problemas bei nestabilumą šalių politinėje sistemoje, kuri neišvengiamai lemia verslo aplinką.

Įvertinusi Vidurio ir Rytų Europos ekonomikos rodiklius bei politinę situaciją kompanija „Euler Hermes” prognozuoja, kad ekonomikos augimas šiame regione 2008-2009 metais lėtės iki maždaug 5,3 proc.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.