Iniciatyvinei grupei nepavyko surinkti pakankamai parašų prieš „Leo LT”

Iniciatyvinei grupei, siekiančiai atšaukti nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT” kūrimą įteisinusį Atominės elektrinės įstatymą, nepavyko surinkti 50 tūkst. tinkamų tokį siekį remiančių piliečių parašų.
Kaip žurnalistams antradienį sakė iniciatyvinės grupės atstovas Artūras Račas, iš viso buvo surinkta apie 50 tūkst. parašų, tačiau apie 20 tūkst. iš jų nėra patvirtinti asmens kodais kaip numato įstatymas, todėl jie tikriausiai bus pripažinti negaliojančiais.

Iniciatyvinės grupės nariams kliūva, jog į projektą be konkurso buvo įtrauktas privatus investuotojas – VP dešimtuko valdoma „NDX energija”, kuri savo ruožtu kontroliuoja Vakarų skirstomuosius tinklus (VST). Grupės nariai sako, jog „NDX energija” turi visas galimybes susižerti pelną net ir neprisidėjusi prie naujos atominės jėgainės bei elektros jungčių su Lenkija bei Švedija statybos, nes Vyriausybės bei privataus investuotojo sutartys numato, jog „NDX energija” galės trauktis iš projekto po dvejų metų. Pasak jų, 38,3 proc. „Leo LT” akcijų „NDX energijai” garantuoja 2,7 mlrd. litų vertės turtą, kuris privačiam investuotojui traukiantis iš projekto turės būti atlygintas arba Vyriausybės, arba kito ateinančio investuotojo.

Be kita ko, iniciatyvinės grupės nariai teigia, jog „NDX energija” nei į atominės elektrinės, nei elektros jungčių statybą nežada investuoti savo lėšų – esą viskas bus atliekama skolintais pinigais bei valstybės biudžeto lėšomis. Tuo metu atsakomybė už paskolas, pasak iniciatorių, atiteks Vyriausybei.

„Maximos” savininkai taip pat kaltinami neturintys pakankamos patirties įgyvendinti tokio masto energetikos projektus, be to, mąstoma, kad „NDX energija” kaip nacionalinio investuotojo bendrovės dalininkė įgis išskirtinę teisę dalyvauti Europos Sąjungos (ES) ir Lietuvos valstybės finansuojamuose projektuose.

Grupė išsako ir tradiciniu jau tapusį nepasitenkinimą, jog kursimos nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT” pirmuoju veiklos tikslu numatomas naudos siekimas sau ir savo akcininkams, o atominės jėgainės bei elektros jungčių statyba nusirita į antraeiles prioritetų pozicijas.

Nacionalinio investuotojo bendrovė „Leo LT”, turėsianti statyti naują atominę jėgainę ir elektros jungtis su Lenkija bei Švedija, bus steigiama, sujungiant valstybės valdomas „Lietuvos energijos” ir Rytų skirstomųjų tinklų (RST) akcijas bei „NDX energijos” valdomas bendrovės VST akcijas.

Pagal Lietuvos Konstituciją bei Piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos įstatymą, iniciatyvinė grupė, surinkusi 50 tūkstančių Lietuvos piliečių, turinčių rinkimų teisę, parašų gali teikti Seimui įstatymo projektą ir jį Seimas privalo svarstyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.