Beveik trečdalyje patikrintų ūkio subjektų – metrologiniai pažeidimai

Pirmąjį šių metų ketvirtį teisinės metrologijos reikalavimų pažeidimų nustatyta beveik trečdalyje patikrintų ūkio subjektų.

Lietuvos metrologijos inspekcija (LMI) per minėtą laikotarpį atliko 1268 patikrinimus, 391 patikrinimo metu nustatyta teisinės metrologijos reikalavimų pažeidimų, atsakingiems asmenims skirta 80,3 tūkst. litų baudų. Palyginti su parėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, pažeidimų sumažėjo 8 procentais.

Pasak LMI viršininko Algirdo Skripėtos, didelis pažeidimų skaičius paaiškinamas tuo, kad rinkoje gamintojai iki šiol nepakankamą dėmesį skiria gaminamos produkcijos atitikties įvertinimui, kiekio kontrolei. Ketvirčio patikrinimų rezultatai rodo, kad 9 proc. iš beveik 3 tūkstančių duonos gaminių, per 11 proc. iš beveik 2 tūkstančių fasuočių pašarų ir papildų gyvūnams bei sėklų grynosios masės neigiami nuokrypiai viršijo leistinus.

Pasitaikė atvejų, kad įmonės, neturėdamos kompetentingos įstaigos leidimo, produkciją ženklina „e” ženklu, kuris patvirtina, kad produkto kiekis nuolat kontroliuojamas ir atitinka nurodytą ant pakuotės ar etiketėje.

Vis dar aktuali problema dėl sušaldytų žuvų grynosios masės. Patikrinus prekybos įmonėse ir dalies gamintojų, dėl kurių produkcijos skundžiasi vartotojai, fasuotų sušaldytų glazūruotų žuvų grynąją masę, nustatyta, kad faktinis grynosios masės kiekis buvo žymiai mažesnis, nei nurodytas etiketėse.

Kontroliuojant matavimo priemonių būklę ir jų naudojimą bei atliekant jų rinkos priežiūrą, didelis dėmesys skirtas matavimo priemonėms, naudojamoms nustatant prekių, energijos, paslaugų kiekį ir vertę, sveikatos bei darbų saugoje. Atlikti 1038 patikrinimai, nustatyti 292 pažeidimai.

Baigtas dar praėjusių metų paskutinį ketvirtį pradėtas sveikatos priežiūros įstaigų tikrinimas. Patikrinta per 6 tūkstančius medicininės paskirties su matavimo funkcija ir bendrosios paskirties matavimo priemonių (klausos, neinvaziniai kraujospūdžio, kūno temperatūros matavimo prietaisai, akių tonometrai, medicininės svarstyklės, pedaliniai ergometrai ir kt.). Didžiausias (27,8 proc.) metrologiškai nepatikrintų, be galiojančių metrologinės patikros žymenų ar tai patvirtinančių dokumentų medicinos prietaisų su matavimo funkcija skaičius buvo naudojamas privačiose gydymo įstaigose.

Vaistinėse iš patikrintų 1354 matavimo priemonių (svarstyklių, termometrų, higrometrų) 15,6 proc. neatitiko teisinės metrologijos reikalavimų, o veterinarijos vaistinėse iš patikrintų 77 matavimo priemonių (svarstyklės, termometrai, higrometrai) 48,1 proc. buvo naudojama neatlikus privalomos metrologinės patikros.

Patikrinus 280 matavimo priemonių (svarstyklės, svarsčiai) ūkio subjektuose, kurių vykdoma komercinė-ūkinė veikla susijusi su tauriaisiais metalais ir brangakmeniais, jų gaminių, laužo ir atliekų supirkimu, perdirbimu, taisymu, gamyba, realizavimu, įkeitimu, 10,4 proc. neatitiko teisinės metrologijos reikalavimų.

Atlikus 113 patikrinimų naftos produktų bei suskystintų dujų degalinėse, nustatyta 12,4 proc. pažeidimų: faktinės kolonėlių santykinės paklaidos viršijo leistinas, matavimo priemonės naudojamos pasibaigus metrologinės patikros laikui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.