Tautos išrinktieji akcijoje nedalyvavo

Gegužės 3 dieną Lietuvoje ir Estijoje pilietinių iniciatyvų „Darom 2008” savanoriai švarino savo kraštą. Nors nei vieniems, nei kitiems talkininkų skaičiumi nepavyko pagerinti Guinuesso rokordo, šiukšlių surinkta daug.

Lietuvoje buvo užsimota aplenkti švarinimosi akciją pradėjusius estus, tačiau nė iš tolo nepavyko prilygti beveik triskart mažesnei tautai. Estijoje dalyvauti talkoje buvo užsiregistravę apie 40 000 žmonių, o atėjo dar daugiau – 50 000. Lietuvoje priešingai: užsiregistravę buvo apie 5 000, dalyvavo mažiau – apie 3 500. Guinuesso rekordo pagerinti nepavyko nei mums, nei estams – 2004 metais Japonijos Matsuyamos mieste į talką buvo susirinkę 69 339 žmonės.

80 proc. perdirbs.
Akcijos organizatoriai vakar negalėjo pasakyti, kiek tonų šiukšlių Lietuvoje surinkta, tai esą iš sąvartynų bus pranešta vėliau. Estai buvo konkretesni – jie į sąvartynus pristatomas šiukšles svėrė iškart. Dar prieš akciją iš palydovo nufotografavę nelegalius sąvartynus jie apskaičiavo, kad iš viso gali būti apie 10 000 t šiukšlių. Per talką buvo surinkta 9 000 t šiukšlių, net 80 proc. jų bus perdirbta. Daugiausia surinkta automobilių padangų – net 59 000 vienetų. Galima įsivaizduoti, kaip tokie šiukšlynai darkė gražiausius gamtos kampelius.

Per talką nelegaliuose Estijos sąvartynuose aptikti radiniai sudomino net kriminalistus: rastos šešios žmonių kaukolės ir du skeletai.

Pasirinkta netinkama diena

Vienas Lietuvos švarinimo akcijos orgnizatorių Vincas Jurgutis teigė, kad mūsų žmonėms aktyviau dalyvauti akcijoje galbūt sutrukdė ir ilgasis savaitgalis, per kurį daugelis jau iš anksto buvo suplanavę išvykas. „Estijoje šis savaitgalis buvo tradicinis. Be to, estai apie savo akciją paskelbė daug anksčiau nei mes, – sakė jis. – Galbūt mums talką reikėjo rengti kitą dieną, ne per ilgąjį savaitgalį, tačiau šįkart akciją mes norėjome vykdyti kartu su estais. Manyčiau, nereikia stengtis į kažką lygiuotis, aplenkti, reikia tiesiog stengtis sutvarkyti Lietuvą.”

Nors talka ir nebuvo rekordinė, ji pasiteisino. Tik apmaudu, kad Lietuvoje ji netapo masiniu pilietiniu pakilimu kaip Estijoje, kur dalyvavo net pats šalies prezidentas. Pasak mūsų pilietinės akcijos organizatorių, užsiregistravusiųjų pavardės neviešinamos, tai asmeninis žmonių reikalas, tačiau visi matė, kaip akcijos plakatuose reklamavosi Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas. Jis iš tikrųjų darbavosi Kalnų parke.

Tapo gražiau

Kartu su savanoriais šiukšles rinko ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Paklaustas, ar talkoje dalyvavo ir daugiau jo kolegų, teigė nežinąs. „Aš užsiregistravau ten, kur ir gyvenu, – Verkių seniūnijoje. Per kokias tris valandas gerokai apšvarinom Verkių parką. Manau, akcija buvo naudinga. Šiandien daug smagiau pasivaikščioti Neries pakrante”, – vakar sakė ministras. Pasiteiravus, kodėl, jo nuomone, mums nepavyko susitelkti kaip estams, J.Olekas šmaikštavo: „Gal mes esam švaresni, gal šiukšlių mažiau turim? Be to, mes jau buvome surengę ne vieną talką anksčiau, dar prieš gegužės 3 dieną, tad gal tie, kurie tvarkė anksčiau, dabar jau neatėjo.”

Nors akcija ir nebuvo tokia masinė, kaip tikėtasi, vietos, kurias tvarkė talkininkai, tapo gražesnės. Tik neaišku, ar ilgam. Estai spaudoje svarsto, kaip auklėti savo šalies gyventojus, kad jie išmoktų tiesiog nešiukšlinti. Tada ir šiukšlių surinkimo rekordų siekti nereikės. Estijoje per talką dirbo ir daugybė gamtos apsaugos inspektorių, jie rinko duomenis apie nelegalių sąvartynų „steigėjus” – šiukšlintojus. Matyt, bus imtasi priemonių jiems sudrausminti. Pasak Estijos aplinkos ministro Jano Tamkivi, apsišvarinus reikia palaikyti tvarką – ugdyti nepakantumą nevaloms. „Nors pakeisti žmonių požiūrį į švarą ir šiukšles – sudėtingas procesas, tarsi didelio laivo krypties pakeitimas, tačiau tai pasiekiama, ypač kai švarinimosi akcijoje dalyvavo tiek daug žmonių”, – sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.