Pasitraukiantys iš prekinės gamybos ūkininkai pateikė per tūkstantį paraiškų

Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) pusiau natūrinių ūkių savininkai bei vyresnio amžiaus žemdirbiai, norintys nutraukti prekinę žemės ūkio gamybą, pateikė daugiau kaip 1 tūkst. paraiškų.

Paraiškų priėmimas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos (KPP) priemones „Ankstyvas pasitraukimas iš prekinės žemės ūkio gamybos” ir „Pusiau natūrinis ūkininkavimas” baigėsi balandžio 18 dieną.

NMA duomenimis, smulkieji ūkininkai, ūkininkaujantys pusiau natūriniuose ūkiuose, negalutiniais duomenimis, pateikė 616 paraiškų. Jose prašoma paramos suma viršija 16 mln. litų.

Aktyviais pareiškėjais išsiskyrė Tauragės apskritis (gautos 93 paraiškos), nedaug atsiliko Marijampolės apskritis (84 paraiškos). Nemažai ūkininkų pertvarkyti savo ūkius paramos lėšomis ketina ir Utenos (69 paraiškos), Vilniaus (66) apskrityse.

Už skirtą paramą ūkininkai galės įsigyti naują žemės ūkio techniką, projekto reikmėms skirtą kompiuterinę įrangą. Paramos lėšomis taip pat bus galima įsigyti statybinių medžiagų, rekonstruoti ir statyti gamybines patalpas, samdyti rangovus. Bus kompensuojama ir dalis bendrųjų projekto išlaidų. Kasmet pagal šią priemonę žemdirbiai gaus 5179 litų paramą. Parama bus skiriama penkeriems metams.

Preliminariais duomenimis, siekiantys pasitraukti iš prekinės žemės ūkio gamybos ūkininkai pateikė 440 paraiškų.

Didžiausio susidomėjimo ši KPP priemonė sulaukė Tauragės (pateiktos 72 paraiškos) ir Klaipėdos (pateikta 71 paraiška) apskrityse. Paraiškos pagal minėtą priemonę buvo renkamos ir praeitų metų rudenį. Tuomet NMA teritoriniams skyriams buvo pateiktos 693 paraiškos.

Į paramą galėjo pretenduoti 55 metų ir vyresni ūkininkai. Paramos gavėjams bus mokama išmoka, kurią sudaro dvi dalys – pastovioji ir kintamoji. Pastovioji paramos dalis – 5348,4 lito metinė išmoka vienam paramos gavėjui – nekis tol, kol buvęs ūkininkas pradės gauti pensiją ar kitas išmokas iš „Sodros”. Tuomet ji bus atitinkamai mažinama išmokų iš „Sodros” dydžiu. Kintamoji paramos dalis bus mokama už perleistos žemės plotą.

Pirmųjų išmokų už perleistą žemės ūkio naudmenų plotą galima tikėtis jau šįmet. O pastovioji paramos dalis už pasitraukimą iš prekinės žemės ūkio gamybos bus mokama antraisiais paramos metais, kai NMA gaus duomenis iš „Sodros” apie paramos gavėjo praeitais metais gautas pajamas. Tuomet bus galima tiksliai apskaičiuoti priklausančią paramos sumą. Parama bus mokama 15 metų, bet ne ilgiau iki kol paramos gavėjui sukaks 70 metų.

Pastovioji išmokos dalis galės būti didinama 2672,5 lito siekiančiu priedu, jei paramos gavėjas turi išlaikomą sutuoktinį. Šis priedas bus mokamas tol, kol išlaikomas sutuoktinis pradės gauti su darbo santykiais susijusias pajamas ar socialinio draudimo išmokas.

Į paramą galėjo pretenduoti ir ūkiuose dirbę samdomi darbuotojai. Tačiau jiems bus mokama tik pastovioji paramos dalis, kadangi ūkių darbuotojai žemės neperleidžia. Ši parama bus mokama iki kol buvęs samdinys sulauks pensinio amžiaus.

2007-2013 m. KPP priemonei „Pusiau natūrinis ūkininkavimas” įgyvendinti iš viso numatyta apie 103 mln. litų, tuo tarpu priemonei „Ankstyvas pasitraukimas iš prekinės žemės ūkio gamybos” – apie 577 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.