Pasirašyti „Leo LT” įkūrimo dokumentai, sandorį baigti numatoma gegužės 27-ąją

Ūkio ministerijos bei privačios įmonės „NDX energija” atstovai po daugiau metus trukusių derybų bei paruošiamojo darbo antradienį pasirašė nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT” įkūrimo dokumentus. Tikimasi, kad įmonė bus įsteigta gegužės pabaigoje, o elektros tiltų į Lenkiją ir Švediją bei naujos atominės elektrinės statybos projektai bus įgyvendinti jau iki 2012-2015 metų.
„Leo LT” steigimo, akcininkų sutartis bei įstatų projektą pasirašė ūkio ministras Vytas Navickas ir „NDX energijos” generalinis direktorius Ignas Staškevičius. Taip pat pasirašyti visi sutarčių priedai, išskyrus VST privatizavimo sutarties galiojimo nutraukimo sutartį.

„Toks valstybės ir privataus kapitalo partnerystės projektas – tokio sudėtingumo, yra retas, o gal vienintelis man žinomas aplinkinėse valstybėse”, – po sutarčių pasirašymo sakė ūkio ministras V.Navickas.

„Šis žingsnis leidžia galvoti apie darbus, vadovų skyrimą, projektų realizavimą. Man svarbiausia yra atsakomybė, kuri kyla dėl didelių energetikos projektų realizavimo, ir mes šią atsakomybę suvokiame. Tai dar nėra darbų pradžia, o tik pirmas žingsnis, steigiant bendrovę „, – kalbėjo I.Staškevičius.

Jis tvirtino, kad „NDX energijai” šis projektas yra ilgalaikė strateginė investicija ir įmonė neturi planų parduoti savo akcijas per artimiausius 2-3 metus: „Mūsų dalyvavimas projekte gali tęstis dešimt metų ir daugiau”.

Komentuodami galimybę, kad projekto realizavimas gali būti sustabdytas, tiek V.Navickas, tiek I.Staškevičius pripažino, kad tai pakenktų abiem šalims.

„Tai nebūtų teigiamas dalykas nei pačiam procesui, nei sandorio šalims. Tuomet galėtų būti tam tikrų netekčių – aš nekalbu apie pinigines kompensacijas, o pirmiausia apie sugaištą laiką, resursus”, – sakė „NDX energijos” vadovas.

Jis patvirtino, kad „NDX energija” iš karto po „Leo LT” įsteigimo – galbūt jau birželio mėnesį pasiūlys dalį įmonės akcijų parduoti per biržą. Anot I.Staškevičiaus, akcijos sudarytų apie 1 proc. „Leo LT” įstatinio kapitalo, kad šis kiekis atitiktų minimalius į Oficialųjį biržos sąrašą pretenduojančių įmonių reikalavimus – tai yra laisvų akcijų rinkos vertė turi būti ne mažesnė kaip 25 mln. eurų.

Paklaustas apie „Leo LT” veiklos finansavimą, V.Navickas teigė, jog įmonė turės 0,5 mlrd. litų vertės pradinį kapitalą, be to, ji tikisi gauti bankų finansavimą.

Ūkio ministro manymu, elektros tiltų į Lenkiją ir Švediją projektus galėtų įgyvendinti „Lietuvos energija”, kuri bus antrinė „Leo LT’ įmonė, o atominės elektrinės projektą – pati „Leo LT”. V.Navickas įsitikinęs, kad nauja atominė elektrinė galėtų būti pastatyta iki 2015 metų.

„Šie terminai yra realūs, juos gali pratęsti tik politiniai ar geopoliniai veiksniai – čia įžvelgiu didžiausią riziką”, – kalbėjo I.Staškevičius.

Numatoma, kad sandoris bus baigtas gegužės 27 dieną, o steigiamasis „Leo LT” susirinkimas įvyks gegužės 20-ąją.

Bendrovės „Leo LT”, kurią sudarys valstybės valdomos „Lietuvos energijos” ir Rytų skirstomųjų tinklų akcijos bei „NDX energijos” turimos VST akcijos, įstatinis kapitalas sandorio užbaigimo dieną sieks 5 mlrd. litų, kuris bus padalintas į 500 mln. vienetų paprastųjų vardinių 10 litų nominalios vertės akcijų.

Tačiau įmonės steigimo metu jos įstatinis kapitalas bus 0,5 mln. litų, o vienos 10 litų nominalios vertės akcijos kaina – 10 litų. Vyriausybė grynaisiais apmokės 308,5 tūkst. litų vertės akcijų ir valdys 61,7 proc., o privataus kapitalo bendrovė „NDX energija” įneš 191,5 tūkst. litų ir turės 38,3 proc. „Leo LT” akcijų.

Vyriausybės ir „NDX energijos” sandorio užbaigimo dieną „Leo LT” išleis naują 499,950 mln. vienetų akcijų emisiją, kurios vienos 10 lito nominalo akcijos emisijos kaina bus 14,28 lito.

Vyriausybė naujas akcijas apmokės jai priklausančiomis 664,701 mln. vienetų „Lietuvos energijos” 1 lito nominalo akcijomis (kurios sudaro 96,4 proc. balsų) ir 351,316 mln. vienetų Rytų skirstomųjų tinklų 1 lito nominalo akcijomis (71,34 proc. balsų) ir pasirašys 308,469 mln. vienetų naujų „Leo LT” akcijų.

„NDX energija” savo dalį apmokės 3,610 mln. vienetų jos valdomų VST akcijų, kurių vienos nominalas – 30 litų (97,1 proc. balsų) ir pasirašys 191,481 mln. vienetų naujų „Leo LT” akcijų.

„Leo LT” akcininkų sutartis baigs galioti 2015 metų sausio 1-ąją – tikimasi, kad iki tol bus pradėtos tiesti elektros jungtys į Lenkiją ir Švediją bei pradėta statyti nauja atominė jėgainė. Šie trys strateginiai projektai yra vienas pagrindinių sutartyse įtvirtintų „Leo LT” tikslų.

Nuo 2015-ųjų akcininkai galės laisvai disponuoti „Leo LT” vertybiniais popieriais.

Sutartys numato, kad Kruonio hidroakumuliacinė ir Kauno hidroelektrinė elektrinės, kurios per 24 mėnesius nuo sandorio užbaigimo turės būti atskirtos nuo „Lietuvos energijos”, įkuriant dvi savarankiškas įmones, Vyriausybei bus perduotos už simbolinę 1 lito kainą.

Viena sutartyje numatytų išankstinių sandorio užbaigimo sąlygų yra VST privatizavimo sutarties nutraukimas – šalys vėliau pasirašys susitarimą dėl šios 2003 metų gruodį pasirašytos sutarties nutraukimo. Sutartyje Vyriausybė patvirtins sutinkanti, kad VST akcijos būtų perleistos įmonei „Leo LT”.

Dvejus metus po sandorio užbaigimo „NDX energija” be Vyriausybės sutikimo negalės parduoti 33,34 proc. „Leo” akcijų, o Vyriausybė, užtikrindama nacionalinio ir energetinio saugumo interesus, vėliausiai 2014 metų pirmąjį pusmetį turės teisę pareikalauti išpirkti iš „NDX energijos” 5 proc. pastarosios valdomų akcijų. Jas išpirkusi, Vyriausybė valdytų kontrolinį 66,7 proc. „Leo” akcijų paketą.

Vyriausybei pareiškus reikalavimą nedelsiant parduoti jai 5 proc. akcijų, šalys derėtųsi dėl kainos, o jei joms tai nepavyktų, ginčas būtų sprendžiamas Stokholmo prekybos rūmų arbitražo teisme.

Valstybės interesų apsauga numatoma ir tuo atveju, jei dabartiniai „NDX energijos” savininkai iki sutarties galiojimo pabaigos – 2015 metų – prarastų „NDX energijos” kontrolę, jei įmonė būtų likviduojama ar jai iškelta bankroto byla. Tokiu atveju Vyriausybė galės taip pat pareikalauti nedelsiant jai parduoti 5 proc. „Leo” akcijų.

Tačiau jei „NDX energijos” kontrolė pasikeistų per 24 mėnesius nuo sandorio sudarymo dienos, nustatyta 5 proc. akcijų paketo kaina būtų 30 proc. mažesnė.

„Leo LT” nuosavas kapitalas sieks 7,139 mlrd. litų.

„Leo LT” vėliau kartu su Lenkijos, Latvijos ir Estijos energetikos įmonėmis steigs bendras įmones, kurios statys naują atominę elektrinę bei elektros jungtis į Lenkiją ir Švediją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.