Surenka senus medikamentus

Jei namie turite pasenusių, vartoti netinkamų vaistų ir nežinote, kur juos dėti, – galite juos nunešti į bet kurią „Eurovaistinę”. Vaistininkai medikamentus priims ir pasirūpins, kad jie būtų saugiai sunaikinti.

Didžiausias Lietuvoje vaistinių tinklas „Eurovaistinė” senus, pasibaigusio galiojimo, nereikalingus vaistus kviečia atnešti į „Eurovaistinę” ir atiduoti vaistininkams. Šie juos išrūšiuos ir supakuos pagal reikalavimus bei pristatys sunaikinti į farmacines atliekas tvarkančią įmonę. Iki šiol čia buvo priimami tik pagal receptus parduodami vaistai. Žmonės labai retai juos atnešdavo, todėl dabar siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir paskatinti visus kartu rūpintis saugia aplinka.

Kiekvienoje „Eurovaistinėje” yra iškabinti informaciniai pranešimai, raginantys gyventojus atnešti senus vaistus. Vaistininkai tikisi, kad gyventojai į juos sureaguos, peržiūrės savo namų vaistinėles ir atrinks pasenusius medikamentus.

„Šios iniciatyvos ėmėmės rūpindamiesi žmonių sveikata ir saugumu bei švaresne aplinka. Tikimės, kad ši paslauga gyventojams bus patogi, jiems nereikės sukti galvos, kur dėti senus vaistus”, – sakė bendrovės „Eurovaistinė” Farmacinės veiklos ir kokybės kontrolės departamento direktorė Asta Šerkšnienė.

A.Šerkšnienė atkreipė dėmesį, kad žmonės dažniausiai nežino, kur dėti pasenusius medikamentus, ir paprasčiausiai juos išmeta į šiukšlių dėžę ar atsikrato nuleisdami į unitazą, galiausiai kaupia namuose.

Tačiau net patekę į šiukšlyną vaistai gali kelti grėsmę sveikatai. Vaistai yra cheminės medžiagos, todėl išmestos į buitinių atliekų konteinerį arba į nuotekų sistemą, gali patekti į aplinką ir užteršti gruntinį vandenį, dirvožemį.

Vaistų atsargas namie dažniausiai kaupia pagyvenę žmonės. Neretai jų turimos atsargos sveria keletą kilogramų.

„Jei medikamentus kaupsite namie, juos gali surasti, netyčia išgerti ir apsinuodyti vaikai. Šiukšlių konteineryje rastų vaistų poveikį dažnai sumano išbandyti benamiai”, – įspėjo A.Šerkšnienė.

Sveikatos apsaugos ministerija yra parengusi Farmacijos įstatymo pakeitimo projektą, kuris aiškiau reglamentuos farmacinių atliekų surinkimą ir tvarkymą. O kol kas įstatymas vaistines įpareigoja iš gyventojų priimti tik receptinius vaistus. Dauguma šalies vaistinių neapsiima surinkti visų senų vaistų, nes tai yra papildomas darbo krūvis vaistininkams ir papildomos sąnaudos, kai pasenusius vaistus reikia išvežti ir sunaikinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.