Šaltkrėtis – ir pavasarį

Nors pastarosiomis dienomis lepina saulė, daugelis klaipėdiečių skundžiasi peršalimo ligoms būdingais simptomais ir pablogėjusia savijauta.

Pervertina pavasarį

Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Jankauskienė patvirtino, kad keičiantis orams peršalimų pasitaiko dažniau, tačiau žmonės neskuba kreiptis į medikus. Todėl pastarieji kol kas pacientų antplūdžio nepajuto. Atvirkščiai, pagyvenusiems pacientams išvažiavus į sodus, gydymo įstaigoje žmonių gerokai mažiau.

Medikai pastebi, jog kiekvieną pavasarį kartojasi ta pati istorija – skaisčiau pašvietus saulei, daugelis neįvertina realios situacijos ir paskuba nusimesti storesnius bei šiltesnius drabužius.

Su virusu nesieja

Pasak L.Jankauskienės, peršalimo ligas išprovokuoja dienos ir nakties temperatūrų skirtumas, vėsus būstas ar darbovietės patalpos, nespėjusios natūraliai įšilti pasibaigus šildymo sezonui.

Po žiemos žmonių imunitetas yra nusilpęs, tad negalavimai puola dažniau. Tačiau pavasarį, skirtingai nei šaltuoju metų laiku, žmones užklupę peršalimo simptomai nieko bendra neturi su virusinėmis infekcijomis.

Norint išvengti peršalimo ligų, gydytoja patarė nedaryti skersvėjų, nepersistengti vėdinant patalpas. „Viską reikia daryti su saiku, o einant į lauką vadovautis ne tik šviečiančia saule, bet ir žvilgtelėti į lauko termometrą. Saulė dabar apgaulinga, tad reikėtų įvertinti oro sąlygas ir tinkamai apsirengti, rinktis natūralaus pluošto drabužius”, – patarė medikė.

Paūmėja įvairios ligos

Didesnę tikimybę peršalti, anot L.Jankauskienės, turi vairuotojai. Įsėdę į saulėje įšilusią mašiną, jie rizikuoja greičiau peršalti, kai iš jos išlips. Tai gali išprovokuoti ir periferinį nervų uždegimą.

Atšilus orams ne tik užpuola sloga, bet gali paūmėti sinusitas, padaugėja viršutinių kvėpavimo takų ligų, ypač alerginio pobūdžio. Žydėjimas išprovokuoja bronchinę astmą, šienligę.

Pavasarį kai kurie žmonės jaučia didesnį nei įprasta silpnumą, dažnesnį nei anksčiau galvos svaigimą. L.Jankauskienė tokiais atvejais patarė konsultuotis su šeimos gydytoju, nes kiekvienas negalavimas gali slėpti rimtą ligą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.